Doha, 15. studenog 2016. - Katarski olimpijski odbor domaćin je 21. Opće skupštine Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) 15. i 16. studenog. U katarskoj prijestolnici Dohi okupilo se 1.200 predstavnika Olimpijskog pokreta. Najveća je to do sada sjednica skupštine ANOC-a te prva koja se održava na Bliskom istoku.

Uz predsjednike i glavne tajnike 205 nacionalnih olimpijskih odbora u Dohi su predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, kao i predstavnici međunarodnih sportskih federacija te organizacijskih odbora nadolazećih Igara.

 

U Dohu su otputovali i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i Josip Čop. Podsjetimo da je predsjednik ANOC-a šeik Ahmad al-Fahad al-Sabah tek nedavno imenovao Zlatka Matešu predstavnikom ANOC-a u najvišem upravljačkom tijelu Svjetske antidopinške agencije.

 

U dva dana zasjedanja bit će riječi o reformama koje se provode unutar ANOC-a te o svim temama od posebnog interesa za NOO-e diljem svijeta, uključujući i izvješća o organizaciji nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu te Olimpijskih igara u Tokiju, kao i Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu 2018. godine. Svoju priliku da se predstave Olimpijskom pokretu dobit će i gradovi koji se kandidiraju za domaćinstvo Igara 2024. godine.

 

Prije sjednice Skupštine sastale su se komisije i radne skupine ANOC-a, među njima i Komisija za međunarodne odnose čiji je član predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. (hoo/msč)