Makarska, 15. studenog 2016. - Sportski turizam potrebno je zakonom regulirati, prvenstveno kroz Zakon o sportu. Potrebno je hitno i bez odlaganja pristupiti izradi strategije razvoja sporta Republike Hrvatske uz uključivanje znanstvenih institucija, nadležnih ministarstava i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatskog kluba olimpijaca, sportskih stručnjaka, nacionalnih sportskih saveza te zainteresiranih pojedinaca, zaključci su to 2. Kongresa sportskog turizma održanog 11. i 12 studenog 2016. godine u hotelu Meteor Makarskoj.

Organizatori Kongresa agencija Lux promocija, kineziološki fakulteti sveučilišta u Zagrebu i Splitu te Visoka škola za sportski menadžment ASPIRA okupili su velik broj stručnjaka u želji da potaknu državni sektor da prepozna sport kao značajan resurs u razvoju turizma i gospodarstva Hrvatske putem sportskog turizma.

 

Kongres je bio posvećen temi „Neiskorišteni potencijal turizma Hrvatske - sportski turizam“, a HOO, kao jednog od pokrovitelja, predstavljala je dopredsjednica Sanda Čorak. U svom je pozdravnom govoru naglasila važnost uspostave strateškog partnerstva sporta i turizma, što je istaknuto i u Strateškom planu HOO-a za razdoblje2015.-2020. godine.


Održano je oko 40 izlaganja, a mnogi su se govornici bavili potencijalima određenih sportova i pojedinih turističkih područja za razvoj sportskog turizma. Sportski turizam smatra se najbrže rastućom turističkom granom, zbog čega je potrebna hitna zakonska regulativa. Sudionici Kongresa su se složili da su dugogodišnja tradicija sporta U Hrvatskoj te sportski imidž koji svojim vrhunskim rezultatima održavaju i jačaju hrvatski olimpijci i ostali hrvatski sportaši, važna sastavnica nacionalnog identiteta. Globalna istraživanja u turizmu dokazuju da je upravo učinkovita implementacija poveznice s nacionalnim identitetom u turističku ponudu ključna za produljenja turističke sezone. Turistički proizvodi temeljeni na sportovima i sportski turistički proizvodi kreirani na tradicijskim aktivnostima i običajima doprinose konkurentnosti i privlačnosti destinacije u vansezonskom periodu.

 

Proslavljeni alpinist Stipe Božić, ispred Hrvatske Gorske službe spašavanja koja slavi 60 godina postojanja, održao je uvodno predavanje u panelu o razvoju sportskog turizma u brdsko planinskom području Hrvatske, a predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić iznio je različite mogućnosti uključenja atletike i samog Saveza u turizam kroz organiziranje velikih sportskih natjecanja, kongresa i seminara.

 

Hrvatski klub olimpijaca pružio je podršku realizaciji panela „Vrhunski sportaši nakon sportske karijere“. Među panelistima su bili Željko Jerkov, potpredsjednik HOO-a, koji je naglasio potrebu sustavnog rješavanja financiranja sporta u Hrvatskoj, zatim osvajačica olimpijskih medalja Blanka Vlašić, koja je govorila o potrebi organizacije prilagođenih obrazovnih programa za vrhunske sportaše te istaknula velike neiskorištene mogućnosti uključivanja sportaša u promidžbu hrvatskog turizma te glavni tajnik Hrvatskog kluba olimpijaca Damir Škaro koji je iznio podatke o velikom broju hrvatskih sportaša koji su postali istaknuti znanstvenici i umjetnici te govorio o brojnim preprekama i predrasudama s kojima se sportaši nakon sportske karijere susreću. Zaključeno je kako hrvatski olimpijci predstavljaju vrijedan i iskoristiv potencijal u promidžbi sportske turističke ponude Hrvatske, stoga je nužno potrebno izraditi nacionalni model školovanja sportskih talenata i poticati promjene koje bi omogućile školovanje vrhunskih sportaša tijekom trajanja sportske karijere. (izvor: LUX)