Zagreb, 5. rujna 2016. - Hrvatski olimpijski odbor (HOO) upućuje poziv nacionalnim sportskim savezima (NSS) neolimpijskim sportovima da predlože kandidate za izbor dva člana Komisije sportaša HOO-a, predstavnika neolimpijskih sportova, za mandatno razdoblje 2016.-2020.

Prema članku 6. Pravilnika o radu Komisije sportaša HOO-a četverogodišnji mandat predstavnika neolimpijskih sportova izabranih u rujnu 2012. godine uskoro završava. Sukladno odredbama članka 7. do 16. navedenog Pravilnika, kao i članka 77. i 78. Statuta HOO-a pristupa se izboru dvaju predstavnika neolimpijskih sportova (1 sportašica i 1 sportaš).

 

Za člana Komisije sportaša može biti birana osoba, sportaš/sportašica koja ispunjava slijedeće uvjete:
- da je državljanin Republike Hrvatske
- da u vrijeme izbora ima navršenih 18 godina života
- da nije kažnjavana zbog dopinških prekršaja
- da nema prepreke iz članka 13. Zakona o sportu
- da se sportaš/sportašica u vrijeme isticanja kandidature za izbor člana Komisije aktivno natječe u reprezentativnoj vrsti NSS-a punopravnog člana HOO-a neolimpijskog sporta, te da je u razdoblju od prethodne četiri godine prije provedbe izbora, nastupila kao natjecatelj na službenom prvenstvu svijeta organiziranom pod ingerencijom pripadajuće međunarodne sportske federacije.
Kandidate za izbor sportaša predlažu komisije sportaša NSS-a u kojima su osnovane komisije, a iznimno samo kod izbora do 2016. godine, kandidate mogu predložiti NSS-i neolimpijskih sportova sukladno odluci nadležnog tijela saveza, ako u tom NSS-u nije osnovana komisija sportaša. Kandidatura sportašica i sportaša treba biti proslijeđena HOO-u, pisanim putem kao ovjereni dokument NSS-a, pri čemu NSS garantira istinitost podataka o ispunjenju propisanih uvjeta iz navedenog Pravilnika, čemu se prilaže i:
- Izjava o prihvaćanju kandidature za člana Komisije sportaša HOO-a, o prihvaćanju odredbi Statuta HOO-a, Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog odbora, kao i Svjetskog kodeksa protiv dopinga, potpisana od kandidata
- Sportski i osobni podaci (životopis)

 

Izbor među predloženim kandidatima za jednu sportašicu i jednog sportaša člana Komisije predstavnika neolimpijskih sportova izvršiti će se na temelju jednog, najuspješnijeg sportskog rezultata jedne sportašice i jednog sportaša od predloženih kandidata uvažavajući ostvarene sportske rezultate u prethodne četiri godine. U slučaju spora oko najuspješnijeg rezultata sportaša, odnosno sportašice primijeniti će se odredbe Pravilnika o izboru i proglašenju najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera.

 

Iz iskustva u radu Komisije sportaša u prethodnom razdoblju razvidno je da aktivni sportaši imaju mnogo obveza na treninzima i natjecanjima, kao i drugih osobnih obveza, no ukoliko imaju volje i interesa da sudjeluju u radu Komisije sportaša nađe se i za to malo vremena.

 

Molimo NSS-e da dostave svoje kandidature za izbor dva člana Komisije sportaša HOO-a predstavnika neolimpijskih sportova, odnosno 1 sportašicu i 1 sportaša - predstavnika neolimpijskih sportova u Komisiju sportaša HOO-a do 12. rujna 2016. godine. Svaki nacionalni sportski savez može predložiti samo jednu sportašicu ili jednog sportaša kao kandidata.

 

Kandidature se dostavljaju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobnom predajom u Tajništvu HOO-a ili poštom. Za otvorena pitanja na raspolaganju je pomoćnica glavnog tajnika za pravne i zajedničke poslove Biserka Vrbek (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/3659 610 ili 098 477 959).

 

Obrazac Izjava kandidata za člana Komisije sportaša HOO-a