Ispis

Prag/Zagreb, 26. siječnja 2009. - Izvršni odbor Europskih nevladinih sportskih organizacija (ENGSO) čiji je punopravni član od 1998. godine i Hrvatski olimpijski odbor, na redovnoj sjednici održanoj u Pragu, od 23. do 25. siječnja ove godine uputio je u javnu raspravu prijedlog sadržaja Proglasa ENGSO-a (Manifesto for actions to promote sport at European level), kojim nastoji potaknuti suradnju na svim razinama društvene odgovornosti unutar Europske unije.

Prag/Zagreb, 26. siječnja 2009. - Izvršni odbor Europskih nevladinih sportskih organizacija (ENGSO) čiji je punopravni član od 1998. godine i Hrvatski olimpijski odbor, na redovnoj sjednici održanoj u Pragu, od 23. do 25. siječnja ove godine uputio je u javnu raspravu prijedlog sadržaja Proglasa ENGSO-a (Manifesto for actions to promote sport at European level), kojim nastoji potaknuti suradnju na svim razinama društvene odgovornosti unutar Europske unije. Glavne smjernice proglasa, kako je izvijestila pri povratku iz Praga, hrvatska predstavnica, Romana Caput Jogunica, inače članica Izvršnog odbora ENGSO-a i sveučilišna profesorica kinezioloških znanosti iz Zagreba, stavljene su u pravcu socijalnog i političkog dijaloga u sportu, autonomiji sportskih organizacija, odgoju i obrazovanju, ulozi volontera u sportu, sportu i zdravlju, te osobito položaju djece i mladeži u sportu.
Poticaj ovim pitanjima kao i promociji prvih Olimpijskih igara mladeži Singapur 2010., dat će i ENGSO-ovo udruženje mladeži (ENGSO Youth) sudjelovanjem na prvom Virtualnom kongresu olimpijskog pokreta u organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) u Kopenhagen, od 3. do 5. listopada 2009. Proglas ENGSO udruženja bit će tema izborne skupštine ENGSO-a u travnju 2009. u Parizu, čiji je domaćin i organizator Francuski olimpijski odbor.