Olimpijske vijesti

Zagreb, 23. listopada 2018. - Cjelokupnom ženskom sportu u Hrvatskoj treba osigurati boljitak - kratki je zaključak članova Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 20. sjednici, održanoj u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše. Povod za taj zaključak bila je točka dnevnog reda o novom razvojnom programu HOO-a koji bi imao zadaću poticati prilično deficitarni ekipni ženski sport mlađih dobnih kategorija. Prijedlog je izazvao veliku raspravu, a rezultirala je odlukom da se nacrt budućeg programa još doradi.

Zagreb, 15. listopada 2018. - U okviru djelatnosti Centra za prava u sportu u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održan je radni sastanak članova Vijeća sportske arbitraže (VSA) i pravnika, članova Stegovne komisije Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA).

Sastanku su prisustvovali: zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, sutkinja Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Alica Pelicarić, sudac Visokog trgovačkog suda u Zagrebu Josip Turkalj, javnobilježnička prisjednica Marija Glibota, zagrebačka odvjetnica Ines Margetić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Gordana Korotaj, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske Dražen Jakovina, sudac Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Tomislav Tomašić, sutkinja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Renata Popović, odvjetnica iz Križevaca Sanela Kontin Miklin te odvjetnik Marko Gašević, pravni zastupnik HZTA.

Sastanku je kao gost nazočio i Amir Avdagić, zamjenik ravnatelja Istočnoeuropske regionalne antidoping organizacije (EE RADO), dopredsjednik Udruge medijatora BiH i pomoćnik ravnatelja Agencije za antidoping kontrolu BiH, kao i Petra Pocrnić Perica, tajnica Centra za prava u sportu HOO-a, koja je i moderirala sastankom. Raspravljana je pravna problematika postupaka povodom kršenja antidopinških pravila, istaknuti su procesni i materijalnopravni problemi s kojima se susreću suci te se razgovaralo o pravnom okviru koji takve postupke povezuje. Također, prezentirana su rješenja koje su zemlje regije primijenile u rješavanju navedenih problema te se raspravljalo o potencijalnoj potrebi donošenja posebnog zakona o sprječavanju dopinga u sportu kao lex specialis.

Ovo je prvi u nizu sastanaka koji će biti održani na spomenute teme, a čiji je cilj podizanje kvalitete donošenja odluka povodom kršenja antidopinških pravila kao i iniciranje pozitivnih normativnih rješenja koja reguliraju antidoping. (hoo)

Zagreb, 19. listopada 2018. - Ljetne Olimpijske igre, održane u Ciudad de Mexicu 1968. godine, posebno su drage nama Hrvatima jer donijele su nam dvije olimpijske medalje, a osvojila ih je plivačica Đurđica Bjedov, popularna Đuke. Prva je bila ona najsjajnija - zlatna, 19. listopada 1968. Dakle, na današnji, dan prije točno 50. godina izboreno je prvo hrvatsko pojedinačno olimpijsko zlato.