Olimpijska solidarnost

Olimpijska solidarnost (OS) neovisno je tijelo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odgovorno za provođenje i upravljanje distribucijom prihoda dobivenih od televizijskih prava prijenosa Olimpijskih igara a koja pripadaju nacionalnim olimpijskim odborima (NOO).

Osnovna je zadaća Olimpijske solidarnosti planiranje, organiziranje i kontrola realizacije programa potpore NOO-ima, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija. Za upravljanje aktivnostima Olimpijske solidarnosti, koje uključuju odobravanje programa i proračuna baziranih na četverogodišnjim planovima, provođenje programa, kontrolu i ostale aktivnosti, odgovorna je Komisija za olimpijsku solidarnost MOO-a. 

Olimpijska solidarnost pruža NOO-ima financijsku, stručnu i administrativnu potporu u četverogodišnjem razdoblju između Olimpijskih igara u programskim područjima: 

1. Svjetski program
2. Kontinentalni programi
3. Potpore za sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

 

 

Zagreb, 23. lipnja 2017. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila je 220.000 američkih dolara Sportskoj televiziji (SPTV) za produkciju emisija o promicanju temeljnih načela olimpizma u Hrvatskoj i kako potaknuti ljudi svih uzrasta na bavljenje sportom, kao i o podizanju svijesti o opasnostima i štetnosti dopinga te ostalih nedopuštenih sredstava u sportu. Iznos je predviđen za četverogodišnje razdoblje.

Zagreb, 16. lipnja 2017. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila je Hrvatskom olimpijskom odboru, u okviru programa "Potpora za sportaše za Olimpijske igre mladih", financijsku potporu u iznosu od ukupno 50.000 USD za prepoznavanje potencijalnih talentiranih sportaša te sudjelovanje na kvalifikacijskim natjecanjima za Olimpijske igre mladih koje će se, od 6. do 18. listopada 2018., održati u Buenos Airesu, Argentina.

Zagreb, 2. lipnja 2017. – Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, dodijelila je hrvatskoj muškoj vaterpolskoj reprezentaciji privremenu potporu u visini od 100.000 USD za četverogodišnje razdoblje 2017. - 2020.