Olimpijska solidarnost

Olimpijska solidarnost (OS) neovisno je tijelo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odgovorno za provođenje i upravljanje distribucijom prihoda dobivenih od televizijskih prava prijenosa Olimpijskih igara a koja pripadaju nacionalnim olimpijskim odborima (NOO).

Osnovna je zadaća Olimpijske solidarnosti planiranje, organiziranje i kontrola realizacije programa potpore NOO-ima, posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija. Za upravljanje aktivnostima Olimpijske solidarnosti, koje uključuju odobravanje programa i proračuna baziranih na četverogodišnjim planovima, provođenje programa, kontrolu i ostale aktivnosti, odgovorna je Komisija za olimpijsku solidarnost MOO-a. 

Olimpijska solidarnost pruža NOO-ima financijsku, stručnu i administrativnu potporu u četverogodišnjem razdoblju između Olimpijskih igara u programskim područjima: 

1. Svjetski program
2. Kontinentalni programi
3. Potpore za sudjelovanje na Olimpijskim igrama.

 

 

Zagreb, 22. ožujka 2019. - Posredstvom programa Olimpijske solidarnosti (Athlete Career Transition / ACT), koji daje potporu sportašima na putu stvaranja novih karijera, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) ponudio je nacionalnim olimpijskim odborima mogućnost kandidiranja olimpijaca iz vlastitih redova za pohađanje dvogodišnjeg diplomskog studija sportske etike i integriteta (Master's degree in Sports Ethics and Integrity / MAiSI). Predviđeno akademsko razdoblje za stjecanje diplome je od rujna 2019. do srpnja 2022. godine.

Zagreb, 12. prosinca 2018. - Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odobrila je Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) financijsku potporu u iznosu od 14919 američkih dolara za pripreme mladih sportašica i sportaša za zimski Europski olimpijski festival mladih (WEYOF), koji će se, od 9. do 16. veljače 2019. godine, održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu u susjednoj Bosni i Hercegovini, s oko 1500 sudionika iz pedesetak država.

Zagreb, 12. prosinca 2017. - Što nakon sportske karijere ili kako se najlakše prilagoditi uvjetima na tržištu rada? - pitanja su na koja je odgovore ponudila jednodnevna radionica Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u suradnji s partnerom Adecco grupom (IOC Athlete Career Programme in cooperation with The Adecco Group).