Zagreb, 14. rujna 2022. - U 89. godini u Zagrebu je u utorak (13. rujna) preminuo Krešimir Kristić, profesor tjelesnog odgoja te dugogodišnji društveno-politički i sportski djelatnik koji je dao veliki pečat razvoju rukometa u Hrvatskoj. 

Rođen je 6. veljače 1934. u Pleternici. Školovao se u rodnom gradu i u Zagrebu. U rukometnim udrugama djelovao je od 1953. do 1974. godine. Posebno angažiran bio je u Sudačkoj komisiji tadašnjeg Rukometnog saveza Hrvatske i u Zboru sudaca Rukometnog saveza grada Zagreba. Status međunarodnog rukometnog suca imao je od 1969. godine. Obnašao je dužnost glavnog tajnika Međunarodnog kongresa fakulteta i visokih škola za fizičku kulturu, održanog u Supetru na Braču za vrijeme Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine. Značajan doprinos sportu dao je i kroz publicističko-izdavačku djelatnost, kao član redakcije Enciklopedije fizičke kulture te kao autor brojnih članaka u Sportskom leksikonu. Kao istaknuti kineziolog blisko je surađivao i s Hrvatskim olimpijskim odborom.

Godine 2007. Krešimir Kristić je bio član Inicijativnog odbora (skupa s Darkom Dujmovićem i Mihovilom Radjom) koji je pokrenuo postupak obnoviteljske skupštine Hrvatskog društva za povijest športa, a nakon skupštine postao je i glavni tajnik obnovljenog Društva u HOO-ovu članstvu.  

U svemu što je radio bio je iznimno cijenjen, prijatelji i suradnici nazivali su ga "hodajućom enciklopedijom". Za uspješan rad u rukometu i stručno-pedagoškom djelovanju kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture dobio je više priznanja i nagrada. Za istaknuti su: Zlatni prsten za vođenje 500 utakmica i Zlatni sat za vođenje 1000 utakmica, a dobitnik je i Republičke nagrade za fizičku kulturu 1985. godine. (hoo/vk)

Posljednji ispraćaj Krešimira Kristića bit će u četvrtak 15. rujna 2022. u 11.40 na zagrebačkom groblju Markovo polje. 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Krešimira Kristića!