Zagreb, 25. veljače 2021. - Hrvatski rukometni olimpijac Zlatko Saračević (59) pokopan je u četvrtak u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Na posljednjem ispraćaju od jednog od najboljih hrvatskih rukometaša svih vremena, ali i cijenjenog rukometnog stručnjaka, uz članove obitelji, oprostili su se brojni suigrači i prijatelji, predstavnici klubova u kojima je igrao ili bio trener, uglednici iz javnog života, novinari... Naravno, na ispraćaju su bile i pretužne rukometašice Podravke, s kojima je prije samo četiri dana ostvario posljednju životnu pobjedu.

Dirljivo je bilo vidjeti njegove suigrače iz slavnog naraštaja, koji je Hrvatskoj donio prvo olimpijsko zlato, u Atlanti 1996., kako drže počasnu stražu još uvijek s nevjericom da se opraštaju od svog Sarača: Ćavar, Smajlagić, Jović, Matošević, Jelčić, Mikulić, Načinović, Gudelj, Šujster... U njihovo ime oproštajno slovo izrekao je Zoran Mikulić, a potom je u ime Hrvatskog rukometnog saveza oproštajni govor održao predsjednik Tomislav Grahovac.

I članovi još jedne zlatne generacije hrvatskog rukometa - Balić, Metličić, Šola, Džomba, Šprem, Vori, Zrnić..., kao i članovi brojnih drugih rukometnih naraštaja, u velikom su se broju došli oprostiti od rukometnog velikana.

 

Podsjetimo, Zlatko Saračević preminuo je u nedjelju u bolnici u Koprivnici nakon što mu je pozlilo poslije derbija s Lokomotivom. U trofejnoj karijeri osvojio je dvije olimpijske medalje - broncu na OI-ju u Seulu 1988. u dresu bivše države i legendarno zlato s Hrvatskom u Atlanti 1996. godine, te zlato i srebro na svjetskim prvenstvima 1986. i 1995., kao i europsku broncu 1994. godine.

Trenersku karijeru je započeo na klupi riječkog Zameta, a vodio je i mađarski Nyíregyhazi, Čelik iz Zenice, Dubrovnik, PPD Zagreb te Podravku Vegetu, s kojom je trasirao put prema novom naslovu državnih prvakinja.

 

- Ne ideš ti nigdje dok je nas! - simbolična je poruka olimpijskih suigrača iz Atlante '96. prijatelju koji je nosio zlato u imenu, a nezaboravnom ljevicom iskovao ga je skupa s njima za neizbrisiv zapis u hrvatskoj sportskoj povijesti. (hoo/vk)