Zagreb, 11. listopada 2020. - Dvadeseta je obljetnica od tragičnog valpovačkog događaja, u kojem nas je napustio najuspješniji hrvatski pojedinačni ljetni olimpijac Matija Ljubek. U bogatoj kanuističkoj karijeri osvojio je više od 300 medalja, među kojima su i četiri olimpijske kolajne - zlatna i brončana u jednokleku s Igara u Montrealu 1976. te zlatna i srebrna u dvokleku (s Mirkom Nišovićem) iz Los Angelesa 1984. godine.

Nakon veličanstvene karijere Ljubek je postao sportski dužnosnik. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) 1991. godine. Neposredno prije osobne tragedije, kao zapolsenik HOO-a, uspješno je odradio posao šefa Misije hrvatskog olimpijskog izaslanstva na OI u Sydneyju 2000. godine. U studenome iste godine trebao je napuniti 47 godina...

Uz Ljubekovu obitelj i prijatelje, tužnu obljetnicu tradicionalno obilježavaju Hrvatski kajakaški savez (HKS) i HOO. Predsjednik HKS-a Marko Ćurković i glavni tajnik Branko Lovrić položili su i vijenac HOO-a na Ljubekovo posljednje počivalište na zagrebačkom Mirogoju.

U znak trajnog sjećanja na legendarnog olimpijca Hrvatski olimpijski odbor nazvao je njegovim imenom jednu od svojih godišnjih nagrada, a u Zagrebu uspješno djeluje i KKK Matija Ljubek. U godini tragičnog odlaska Matija Ljubek je posthumno dobio i Državnu nagradu sporta Franjo Bučar za životno djelo. (hoo/vk)