Split, 23. ožujka 2020. - Nakon duge i teške bolesti, u Splitu je u 66. godini preminuo legendarni majstor borilačkih vještina Branko Cikatić, poznat i pod nadimkom 'Hrvatski tigar'. Rođen je 3. listopada 1954. godine u Splitu, a sportski put započeo je u Karate klubu Solin te nastavio u Karate klubu Hajduk iz Splita, u kojem je neko vrijeme obnašao i dužnost klupskog tajnika.

Bio je istaknuti profesionalac u kickboxingu i tajlandskom boksu. U amaterskom kickboxingu postao je svjetski prvak 1981. godine, a europski prvak 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. godine. Nastupajući kao profesionalac, bio je svjetski prvak 1987., 1988., 1989. i 1992. godine, a europski prvak 1986. godine, dok je 20. travnja 1993. u Japanu postao pobjednik prvog K-1 Grand Prix turnira.Ukupno je 13 puta bio svjetski prvak u raznim disciplinama, dok je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), razmijevajući da u prvoj godini samostalnosti Hrvatska nema svoja veleposlanstva ni konzulate, imenovan za poklisara u Njemačkoj.

Branko Cikatić, ili u Solinu Masa, nikada nije skrivao svoje izuzetno domoljublje, stoga je Hrvatski tigar tijekom najtežih dana za Domovinu, prenosio istinu o Hrvatskoj i Domovinskom ratu diljem svih kontinenata, naglašavajući ulogu hrvatskih sportaša kao svojevrsnih hrvatskih veleposlanika u promicanju pravedne istine o Hrvatskoj. Tako je ratne 1991. godine izjavio:

- U Japanu, Tajlandu i Koreji nisu čuli za Hrvatsku, ali zato većina zna za Ivaniševića, Kukoča i mene. Upravo zbog toga, posebna mi je čast i motivacija boriti se pod hrvatskom zastavom.

Učinio je mnogo i na osnivanju Hrvatsko-japanskog društva, koje uz sportske aktivnosti uključuje poslovne i kulturne kontakte. Predano je radio na prezentaciji hrvatskih proizvoda u zemljama Dalekog istoka, poglavito Japana, a bio je i pokretač raznih humanitarnih akcija.

Godine 1989. njemački časopis Karate Budo Magazine dodijelio je Branku Cikatiću nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu. Ovjenčan svjetskom slavom, od devedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj je trenirao mlade borce te je bio osnivač Hrvatskog saveza tajlandskog boksa. (hoo/jg)

 

Vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - izrazili su sućut obitelji, rodbini i prijateljima Branka Cikatića:

 

Poštovana obitelji Cikatić,

s velikom tugom primili smo vijest o odlasku u vječnost legendarnog Hrvatskog tigra. Svojim umijećem i vještinama proslavio je Domovinu u svijetu, šireći istinu o njoj u vrijeme kada joj je bilo najpotrebnije. Njegovo ime ostat će trajni simbol borilačkih sportova u Hrvatskoj. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti!