Zagreb, 4. veljače 2020. - U utorak je u 72. godini života u Zagrebu preminuo legendarni hrvatski biciklist i olimpijac Eugen Pleško, ujedno i jedan od najuspješnijih hrvatskih biciklista nakon Drugog svjetskog rata. Rođen je 10. studenoga 1948. godine u Zagrebu. Tijekom iznimno uspješne karijere nastupao je za biciklističke klubove Zagreb - Metalia Commerce i Astra iz Ljubljane.

Od brojnih nastupa ovog legendarnog biciklista treba izdvojiti onaj na Olimpijskim igrama 1972. godine u Muenchenu, gdje je vozio cestovnu utrku na 182.4 kilometra. Nažalost, tu utrku zbog ozljede nije završio. Treba istaknuti da je Pleško na Mediteranskim igrama 1971. godine u Izmiru bio član  reprezentacije Jugoslavije koja je u ekipnom natjecanju u cestovnoj utrci osvojila brončanu medalju.
U biciklističkom sportu Pleško je na mnogim natjecanjima ostvario odlične rezultate, ali posebno je bio ponosan što je dva puta 1972. i 1974. godine pobijedio na poznatoj domaćoj biciklističkoj utrci - Memorijalu Stjepana Grgca, pokrenutoj 1971. u čast jednog od najvećih hrvatskih biciklista u povijesti. S vremenom je ova utrka postala pojam za odlično organiziranu biciklističku utrku, što joj je priznala i Skupština Hrvatskog biciklističkog saveza, a na njoj nastupaju najbolji biciklisti, većinom reprezentativci iz Hrvatske i drugih država.
Pleško je bio pobjednik na brojnim domaćim i međunarodnim prestižnim biciklističkim utrkama. Godine 1972. osvojio je Trofej Zlatni kotač kao naš najuspješniji biciklist.
Nakon završetka uspješne karijere, Eugen Pleško bio je trener u Biciklističkom klubu Zagreb, kao i višegodišnji izbornik hrvatske cestovne reprezentacije, sa kojoj je sudjelovao na brojnim natjecanjima pa i na olimpijskim igrama. Bio je osoba koja je živjela život u punom smislu riječi, uvijek raspoložen, pozitivan, a kada je biciklistički sport u pitanju, tu za njega nije bilo tajni.
O posljednjem ispraćaju proslavljenog hrvatskog biciklista i olimpijca javnost će biti pravovremeno izviještena. (hoo/jg)

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) izražava duboku sućut obitelji, rodbini i prijateljima preminulog Eugena Pleška.