Zagreb, 2. siječnja 2019. - U dvorani zagrebačkog Krematorija na Mirogoju rodbina i prijatelji te studenti i djelatnici Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s tugom su se oprostili od profesora Emila Hofmana. Umirovljeni dugogodišnji izvanredni profesor i bivši dekan tog fakulteta preminuo je 21. prosinca 2018. godine u 79. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 1. kolovoza 1940. godine u Karlovcu. U sportskoj karijeri bavio se atletikom - trčanjem s preponama, skokom s motkom i desetobojem. Pet je puta nastupao za reprezentaciju mladeži do 20 godina i tri puta osvajao naslov prvaka bivše države, a više puta bio je prvak Hrvatske. Akademski status stekao je na Fakultetu za fizičku kulturu, danas Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1980. godine u području kineziologije. Osim opredijeljenosti da znanjem i iskustvom pridonese stručnoj izobrazbi vrsnih sportaša, te budućih trenera i nastavnika tjelesnog odgoja, Emil Hofman volio je sport u njegovu najširem aspektu. Bio je zagovornik korektnih odnosa u sportu, solidarnosti i sportskih susreta mladih, pa se posebno angažirao u projektu Igara Radne zajednice Alpe-Jadran. Bio im je pokretač i dugogodišnji organizator. Dokazao se i kao vrijedan sportski suradnik u organizaciji brojnih velikih sportskih priredbi, kojima je Hrvatska bila domaćin.

U svojstvu člana Izvršnog odbora Hrvatskoga športskog saveza 1990. i 1991. sudjelovao je i u osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora. U dva četverogodišnja mandata bio je član predsjedništva Zagrebačkog atletskog saveza, a od 1986. do 1991. i predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog atletskog saveza.

Dobitnik je Državne nagrade sporta Franjo Bučar 2006. i HOO-ove Nagrade Matija Ljubek (za životno djelo) 2004. godine. Nositelj je zvanja Zaslužnog pedagoga fizičke kulture, najvišeg priznanja Saveza pedagoga fizičke kulture Hrvatske, danas Kineziološkog društva Hrvatske. Osim sporta, obožavao je fotografiranje. Spoj ljubavi prema fotografiji i prirodi kod profesora Hofmana najčešće je rezultirao sjajnim fotoprizorima s dalmatinskog krša. I u svom najdražem hobiju zavrijedio je pohvale i nagrade.

Kao sportaš, trener, pedagog, sveučilišni profesor i znanstvenik Emil Hofman bio je vrlo poštovan i cijenjen u sportskim i znanstvenim krugovima. Njegovi studenti u malo su riječi izrekli sve o njemu: „Odličan profesor i veliki gospodin!“ (hoo/vk)