Zagreb, 9. studenoga 2018. - U Zagrebu je u večernjim satima četvrtka, 8. studenoga 2018. godine, u dobi od 88 godina preminuo istaknuti hrvatski sportski novinar i publicist Zvonimir Magdić. Amigo, kako su ga zvali prijatelji zbog pasionirane sklonosti prema južnoameričkom nogometu, rođen je 1930. u Zagrebu, a po struci je bio diplomirani pravnik. No, nije se dugo zadržao u pravničkoj struci, istančani novinarski instinkt odveo ga je u sportsko novinarstvo, kojim se profesionalno počeo baviti 1964. godine.

U našem jedinom dnevnom sportskom listu, Sportskim novostima, radio je od 1. studenoga 1971. do 30. travnja 1993. godine, a redovito je pisao i u tjedniku SN Revija. U posljednjem desetljeću života pisao je kolumne za Hrvatsko slovo i časopis Nogomet. Osim omiljenog mu nogometa, posebno je volio tenis. Bio je dugogodišnji član Hrvatskog zbora sportskih novinara.

Za Amiga će mnogi ustvrditi da je bio jedan od najvećih romantika hrvatskog sportskog novinarstva, zanesenjak osebujnog stila koji je kratkim rečenicama, ponekad i samo jednom riječju, znao uvjerljivo dočarati atraktivan pogodak, pojedinog nogometaša ili cijelu momčad. Iznimno vrijedna su i njegova publicistička ostvarenja, posebno ona o zagrebačkom nogometu iz doba starog prijeratnog Zagreba, ali i o hrvatskom nogometu iz vremena prvih utakmica nacionalne reprezentacije pa sve do desetljeća u kojima su uslijedili i najveći uspjesi.

Objavio je desetak kniiga: 11 veličanstvenih, Legende zagrebačkog nogometa, Neponovljivi Dražan Jerković, Maradona - Mali zeleni, Bljeskovi i oluje hrvatskog športa, Tako je živio i igrao Bernard Vukas - Bajdo, Vatreni: 60 utakmica Hrvatske od 1940. do 1997., Hitrec - kralj nogometaša…
Upravo na dan kada je njegov Dinamo izborio prvo europsko proljeće nakon 1970. godine, a u prostorijama nogometnog kluba HAŠK u Zagrebu predstavljena njegova knjiga o legendarnom napadaču Ici Hitrecu, prestalo je kucati srce novinarskog velikana.

 

Hrvatski olimpijski odbor izražava duboku sućut obitelji Zvonimira Magdića!