Zagreb, 30.ožujka 2018. - U Zagrebu je danas u 86. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo trostruki hrvatski olimpijac, trener i profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gimnastičar Ivan Čaklec.

Rođen je 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu. Bio je član Gimnastičkog kluba Zagreb. Pokojni Čaklec čak tri puta je sudjelovao na olimpijskim igrama. Prvi puta nastupio je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju gdje je u višeboju pojedinačno osvojio 144. mjesto, a bio je i dio momčadi koja je Igre završila kao deseta. Sljedeće Olimpijske igre na kojima je nastupio pokojni Čaklec bile su one 1960. godine u Rimu, gdje je također nastupio u višeboju, osvojivši 56. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, uz ekipno deveto mjesto. Posljednje igre na kojima je Ivan Čaklec nastupio bile su one 1964. godine u Tokiju, gdje je pojedinačno osvojio 80., a u momčadskoj konkurenciji 11. mjesto. Iako nije osvojio medalju na olimpijskim igrama, sama činjenica da je tri puta nastupio na njima dovoljno govori o ovom gimnastičaru, zasigurno jednom od najboljih u povijesti tog sporta, kako u Hrvatskoj, tako i mnogo šire.

Svoj najveći sportski uspjeh Ivan Čaklec postigao je na Europskom prvenstvu 1957. godine u Parizu, gdje je osvojio brončanu medalju na konju s hvataljkama. Bilo je to prvo pojedinačno europsko odličje za hrvatsku gimnastiku. Nakon toga, Čaklec je osvojio i medalju na Mediteranskim igrama. Bilo je to 1963. godine u Napulju, gdje je bio i dio momčadi koja je izborila srebrnu medalju.

Po završetku karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje se nakon diplome i zaposlio kao redoviti profesor. Napisao je u suautorstvu i dva znanstvena rada. Posebno je potrebno istaknuti da je dugo godina radio kao trener, odgojivši brojne sportaše.

Otišao je olimpijac, osvajač prve hrvatske medalje na Europskom prvenstvu, trener, pedagog, znanstvenik, ukratko rečeno - otišao je veliki čovjek Ivan Čaklec, ikona hrvatske gimnastike.

Sućut njegovoj obitelji izrazili su predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop:

Poštovana obitelji Čaklec,

napustio nas je trostruki olimpijac, izniman pedagog i izniman čovjek. Povodom tog velikog gubitka primite izraze duboke sućuti u ime Hrvatskog olimpijskog odbora i cjelokupne hrvatske sportske obitelji. Hvala mu na svemu što je dao hrvatskom sportu. (hoo/jg)