Zagreb, 28. siječnja 2018. - Hrvatski olimpijski odbor ostao je bez iznimno vrijednog člana. U nedjelju, 28. siječnja 2018., u 67. godini života napustio nas je Marijan Hanžeković, poznati hrvatski pravnik, poduzetnik, sportski djelatnik i poklonik umjetnosti.

Marijan Hanžeković rođen je 18. siječnja 1952. u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. Pravni fakultet u Zagrebu. Studij prava završio je u roku, a već 1978. otvorio je odvjetničku pisarnicu. Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je s kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Odvjetničko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća odvjetnička kancelarija u Hrvatskoj, s čak dvjestotinjak zaposlenih. Tijekom cijelog radnog vijeka bio je angažirani član Hrvatske odvjetničke komore, a od 1994. do 2000. godine i njezin predsjednik. Uz odvjetništvo, Hanžeković je pratio i biznis. U svibnju 2014. preuzeo je od Hypo banke vodeću hrvatsku medijsku tvrtku EPH, koja se tada nalazila u predstečaju. Tvrtka, koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria i mnoga druga izdanja, 2016. godine promijenila je ime u Hanza Media.
Svoju posvećenost sportu najviše je iskazivao kroz košarku i jedrenje. Jedan je od osnivača Hrvatskog košarkaškog saveza (na čelu Saveza 1998.-1999.), a od 2000. godine bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb. Na dužnosti predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza proveo je gotovo dvije godine (2011.-2012.). U jednom životnom razdoblju bio je angažiran i oko NK Dinamo.

U posljednja dva saziva bio je član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora kao predstavnik Hrvatskog sanjkaškog saveza - od 2012. do 2016., te u aktualnom mandatu Vijeća od 2016. godine.

 

Izraze sućuti obitelji Marijana Hanžekovića uputili su vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora:

 

Poštovana obitelji Hanžeković,

napustio nas je iznimno vrijedan i svestran vaš i naš član, desetljećima iskreni prijatelj i podupiratelj hrvatskog sporta. Povodom tog nenadoknadiva gubitka u ime cjelokupne olimpijske obitelji primite izraze duboke sućuti!
Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop