Slavonski Brod, 8. studenoga 2017.- Jutros je nakon duge i teške bolesti u 53. godini života preminuo nogometaš Hajduka i reprezentativac Josip Weber. Kao rijetko koji nogometaš nastupao je za dvije državne reprezentacije, hrvatsku i belgijsku.


Josip Weber rođen je u Slavonskom Brodu 16. studenog 1964. godine. Igrao je na poziciji napadača. Nogometnu karijeru započinje u Borcu iz Podvinja, potom BSK-u iz Slavonskog Broda, gdje prolazi sve dobne kategorije. Godine 1985. prelazi u splitski Hajduk u kojem nastupa do 1987. godine. S Hajdukom je osvojio jugoslavenski nogometni kup u sezoni 1986./87., a za Hajduk je odigrao 60 utakmica i postigao 24 zgoditka.

U prvenstvenoj sezoni 1987./88. Josip Weber je igrač Dinama iz Vinkovaca. Potom odlazi u Belgiju, u SV Cercle Brugge, za koji uspješno nastupa do 1994. godine. Trogodišnji ugovor s Anderlechtom koji je bio potpisao za razdoblje od 1994. do 1997. godine nije realizirao do kraja jer je 1995. godine zbog ozljede morao prekinuti igračku karijeru. U belgijskom prvenstvu odigrao je oko 200 utakmica i postigao 150 zgoditaka. Čak tri puta bio je najbolji strijelac u prvenstvu Belgije. S Anderlechtom je nastupao u Ligi prvaka. Čak je u tom natjecanju igrao i protiv Hajduka. Govorio je, bio je to jako čudan osjećaj, poseban. Oženio se u Splitu, svake godine se tamo vraća i Hajduk je kada je odlazio bio prema njemu vrlo korektan. Onda, to je bilo i vrijeme Domovinskog rata kada je, jasno, suosjećao sa svojim narodom. S druge strane, kao profesionalac moraš se boriti, učiniti sve da pobijediš. Sve mi se tada bili pomiješalo, bilo mi je, govorio je, jako teško igrati te utakmice. Hajduk je porazio Anderlecht i došao do četvrtfinala Lige prvaka, što mu je s jedne strane bilo drago. Ali opet…?

Za hrvatsku nogometnu reprezentaciju kao igrač Cercle Bruggea, na turneji po Australiji 1992. godine, odigrao je 3 prijateljske utakmice i postigao 1 zgoditak. Debitirao je na utakmici protiv reprezentacije Australije u Melbournu 5. srpnja 1992. (0:1), dok se od dresa reprezentacije oprostio također protiv reprezentacije Australije, ovog puta u Sydneyu 12. srpnja 1992. (0:0).

Godine 1994. uzima belgijsko državljanstvo, te potom nastupa za reprezentaciju Belgije. Već u prvom nastupu protiv reprezentacije Zambije postigao je rekordnih 5 golova. Nastupio je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupno je za Belgiju odigrao 11 utakmica i postigao 11 zgoditaka.

Po okončanju igračke karijere kratko vrijeme bio je 1997. godine direktor Marsonije iz Slavonskog Broda.
Posebno poglavlje u njegovom sportskom životu bilo je dobivanje belgijskog državljanstva 1994. godine. Da nije bilo toga, Weber nikada ne bi vidio svjetsko prvenstvo. Tako je bio jedini Hrvat na toj svjetskoj nogometnoj smotri. Smatrao je da je u ratno vrijeme to mnogo značilo za Hrvatsku. Za dane provedene u Belgiji imao je lijepe riječi. A kako ne bi imao, kada je u to vrijeme bio gotovo neokrunjeni kralj belgijskog nogometa. Međutim, isticao je Weber, “Stranac je uvijek stranac. Iako sam imao belgijsku putovnicu, moje srce uvijek je kucalo samo za Hrvatsku. Iako sam se svim srcem borio za Belgiju, nikada me nisu priznavali za Belgijanca. Naturalizirani Belgijanac, ex – Hrvat, uvijek ti nešto prilijepe. Ja sam tu pokušao pronaći najbolju moguću liniju – govorio je Weber.” Kada je započeo rat u Hrvatskoj, Weber je sakupljao humanitarnu pomoć. Ljudi su ga u Belgiji voljeli, obožavali su njegovu efikasnu igru. Golove. A on im se na najbolji mogući način odužio. Malo je tko tri puta bio najbolji strijelac lige. To mogu samo vrsni napadači. Prava je šteta što su ozljede u zenitu igračke zrelosti prekinule karijeru Josipa Webera, koji je još toliko toga mogao dati nogometu. A ni ovako nije malo dao.

Govorio je Josip da je u Belgiji uvijek lijepo bilo biti Hrvat, ali kao sportaš uvijek si malo zakinut. “Dao sam belgijskoj reprezentaciji koliko sam mogao. Čak više od toga, jer sam ponekad igrao i ozlijeđen. Ali nije to ona draž kao kada sam nosio hrvatski grb na grudima. To je nešto posebno. Imao sam tu čast da sam ipak dio hrvatske nogometne nacionalne povijesti. A to je ostvarenje mojih životnih i sportskih snova.- isticao je Weber.

Ipak je, govorio je spletom okolnosti postao Belgijanac. Poslije turneje hrvatske reprezentacije po Australiji, pod vodstvom izbornika Stanka Poklepovića, gdje je dao i gol Australiji, ni jedan selektor ga više nije pozivao u reprezentaciju. Znao je reći da mu je iskreno žao što nije bio dio hrvatske reprezentacije u Francuskoj, gdje smo postigli veliki uspjeh.

Sahrana Josipa Webera biti će u petak u Slavonskom Brodu.  

(hoo/jg)