Ispis

Zagreb, 29. rujna 2017.- U Švicarskom St. Gallenu u 82. godini života preminuo je jučer zlatni olimpijac iz Rima 1960. godine Željko Perušić.


Bio je vrhunski hrvatski nogometaš koji je imponirao borbenošću, dobrom tehnikom, brzinom i neiscrpnom energijom u igri. Željko Perušić rođen je 23. ožujka 1936. godine u Dugoj Resi. Igračku karijeru započeo je u rodnom mjestu, gdje sa 14 godina počinje igrati u juniorskoj momčadi Duge Rese, a potom za seniorsku momčad od 1952. do 1956. godine, kada je prešao u zagrebački Dinamo. Za plave je do 1964. godine i odlaska u inozemstvo odigrao 294 utakmice i postigao 23 zgoditka. Bio je član momčadi Dinama koja je osvojila prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1957./58., kao i Kup 1960. i 1963. godine.


Za München 1860 Željko Perušić je igrao od 1965. do 1970. godine i osvojio Prvenstvo SR Njemačke 1966. godine. Potom je otišao u švicarski Sankt Gallen u kojem je igrao od 1970. do 1972. godine i s kojim je kao igrač – trener ušao u prvu ligu. Od 1974. do 1977. godine Perušić je bio u luksemburškom Vaduzu, gdje je u 41. godini završio igračku karijeru. Jednu sezonu trenirao je švicarski Brulle, a potom se vratio u Sankt Gallen gdje je s juniorskim ekipama radio dugi niz godina kao trener. Na Olimpijskim igrama je nastupio 1960. godine u Rimu i bio je član one slavne momčadi koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Iste 1960. godine na prvom Kupu nacija u Parizu, preteči današnjeg Europskog prvenstva, osvojio je srebrnu medalju.


Kao nogometaš Dinama, od 1959. do 1964. godine za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 27 utakmica. Debitirao je u Beogradu 15. studenog 1959. godine u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Olimpijske igre protiv reprezentacije Grčke, u utakmici u kojoj je Jugoslavija slavila s 4:0. Od dresa reprezentacije Jugoslavije oprostio se u Sofiji 28. ožujka 1964. godine, u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Bugarske u kojoj je Jugoslavija pobijedila s 1:0.U sjećanju Željka Perušića posebno je, što je i očekivano, ostala zapamćena zlatna olimpijska medalja s Igara u Rimu 1960. godine. Tada je momčad Jugoslavije u skupini glatko pobijedila Tursku i Ujedinjenu Arapsku Republiku, dok su s Bugarima remizirali 3:3 i zbog bolje gol-razlike otišli u polufinale.U polufinalu su čekali jaki Talijani. Rivera, Mazzola, Trappatoni, Maldini… Imali su mladu momčad koja je kasnije dugo bila u vrhu svjetskog nogometa. Po sjećanju pokojnog Perušića, Trappatoni je igrao lijevog halfa i bio je odličan. Ali, ne toliko kao Rivera ili Mazzola. „Njihova je“, govorio je „ igra bila upečatljiva“. Utakmica je završila neodlučeno, a pravila su bila takva da je odlučivao ždrijeb tko će u finale. U finalu su Jugoslaviji protivnici bili Danci, koji su iznenadili pobjedom protiv Mađara. Za tu utakmicu Perušić je govorio da nije bilo lako, ali da nije bilo ni previše teško. Jugoslavija je povela vrlo brzo s 2:0. Kostić je postigao još jedan gol koji nije priznat, što je „razljutilo“ Galića kojeg je sudac izbacio zbog nesportskog ponašanja. Ipak, i s igračem manje Jugoslavija je izborila pobjedu od 3:1.


Željko Perušić je te 1960. godine izabran za nogometaša godine, a u anketi za izbor najboljeg sportaša Jugoslavije bio je drugi, iza košarkaša Radivoja Koraća. Iste je godine u izboru Sportskih novosti proglašen najboljim sportašem u Hrvatskoj. Kada je iz Dinama odlazio u München, morao je čekati godinu dana da bi mogao nastupiti za klub s kojim je 1960. postao i prvak. Željko Perušić, zlatni hrvatski olimpijac, po završetku igračke karijere ostao je živjeti u Sankt Gallenu, gdje je i proveo svoje umirovljeničke dane. (Hoo/Jurica Gizdić)