Ispis

Nakon kratke i teške bolesti u Splitu je 8. kolovoza preminuo međunarodni šahovski majstor Filip Ljubičić. Bio je seniorski prvak Hrvatske 1987. i 1994. godine.


Rođen je 5. listopada 1964. Vrlo rano se pojavio u šahu, već 1976., gdje vuče prve poteze u Šahovskom klubu Poštar iz Splita, u kojemu je proveo i najveći dio karijere. Svojim igrama puno je doprinio i u stvaranju velikog šahovskog kluba u Mravincima, gdje je ostavio neizbrisiv trag. Bio je na drugoj ploči ŠK Mravince 1988., kada je klub ušao u Hrvatsku ligu, a 1989. je s Mravinčanima sudjelovao na finalu Kupa Hrvatske.

Rano je pokazao da je nesvakidašnji šahovski talent, pobjedivši u Virovitici 1979., na poznatom Turniru Boško Buha, koji je tada smatram neslužbenim kadetsko – pionirskim prvenstvom Hrvatske.  Želja mu je bila nastaviti karijeru u Šahovskom klubu Brda, čiji poziv ga je silno obradovao, ali nažalost bolest je bila jača. S obzirom da je Filip bio rodom iz Aržana, zajedno sa velemajstorom Ivanom Žajom učinio je svoje mjesto šahovskim fenomenom. Puno je doprinio u titulama i odličnim rezultatima šahista Aržana. Sahranjen je na mjesnom groblju u Aržanu.    (hoo/jg)