Nakon kratke i teške bolesti u Rijeci je sinoć u 63. godini života preminula Milka Milinković, svjetska paraolimpijska heroina. Jedina osoba na svijetu koja je čak 10 puta nastupila na Paraolimpijskim igrama.


Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Dabru (SanskiMost), u Bosni i Hercegovini. Osam osvojenih medalja na Paraolimpijskim igrama dovoljno govori o ovoj vrhunskoj sportašici. Njezin je životni moto bio je vrlo jednostavan – ako se prihvatiš onakav kakav jesi, radiš ono što voliš i zgrabiš život s obje ruke i punim plućima, onda ništa nije ni teško ni nemoguće.

 

„Nijedna situacija nije toliko teška da se iz nje ne bi moglo izvući nešto lijepo“ – taj nam je „recept“ za uspješan život dala Milka Milinković, najpoznatija i najuspješnija hrvatska sportašica s invaliditetom, kojoj su Igre u Riju 2016. bile desete po redu.

Kada je Milka kao trinaestogodišnja djevojčica u svom rodnom Dabru za vrijeme bezbrižne dječje igre pala s trešnje, nije ni slutila da će ostatak svog života provesti u invalidskim kolicima. Ipak, ozljeda je bila teška – prijelom kralježnice i dijagnosticirana paraplegija.

 „Tada nisam bila ni svjesna što mi se zapravo dogodilo. Tek sam kasnije shvatila da ću cijelog života biti u kolicima, ali ni tada me nije obuzeo očaj jer sam se pomirila s činjenicom da drugog izlaza nema i da se jednostavno moram prihvatiti takvom kakvom jesam“ – govorila je Milka.

Nakon nesreće je došla u Kraljevicu, u kojoj je tada bila najpoznatija bolnica za liječenje spinalnih ozljeda. U sklopu rehabilitacije počela se baviti sportom, najprije košarkom, koja je do kraja života bila njena velika ljubav, a potom i atletikom. Upravo je u „kraljici sportova“ Milka ostvarila gotovo nevjerojatnu karijeru, ovjekovječenu s čak osam paraolimpijskih medalja.

 

Njene prve Igre bile su 1972. godine u Heidelbergu. Već tada se okitila s dvije atletske medalje, srebrnom u utrci na 60 m i brončanom u bacanju koplja, što je bila polovica odličja koje je tadašnja država osvojila na tom natjecanju. Dvije godine nakon toga nastupa na Europskom košarkaškom prvenstvu i s prezentacijom bivše države osvaja broncu.

Zbog bojkota Igara u Torontu, na kojima je nastupala i tada međunarodno izolirana Južnoafrička Republika, Milka propušta Igre 1976. Međutim, na Paraolimpijskim igrama 1980. godine u nizozemskom Arhnemu osvaja dvije brončane medalje, i to u bacanju kugle i koplja. Sljedeće Paraolimpijske igre održane su 1984. u Stoke Mandevilleu, kraj Londona, a nastupali su samo paraplegičari. Na tim Igrama Milka osvaja dvije medalje, i to zlato u bacanju koplja i srebro u bacanju kugle.

 

Ipak, vrhunac njene impresivne karijere dogodio se 1988. godine u Seoulu. Na borilištima olimpijskog kompleksa Milka ruši svjetski i paraolimpijski rekord u bacanju kugle i osvaja zlato, koje je imalo posebno mjesto u njenoj prebogatoj kolekciji medalja. „Ponosna sam na svoje sportske uspjehe, ali svjetski rekord i olimpijsko zlato su ipak nešto posebno“ – govorila je Milka. Osim nastupa u Seoulu, ponosno je isticala i prvu hrvatsku paraolimpijsku medalju koju je osvojila 1992. Barceloni. Tamo se Milka okitila broncom u bacanju koplja.

 

„Ja sam se našla u sportu. Po prirodi sam veliki borac i nisam se, nakon što sam ostala u kolicima, htjela predati. Kroz sport mi se sve vratilo, postala sam uspješna, psihofizički sam zdrava, proputovala sam svijet i upoznala bezbroj predivnih ljudi“ – govorila je Milka.

 

Nastupila je Milka i na Igrama u Atlanti 1996., Sydneyju 2000., Pekingu 2008., Londonu 2012. i Riju 2016., godine, na kojima nije osvajala medalje, ali je i dalje bila vrlo visoko plasirana. Osim paraolimpijskih, osvojila je i 17 zlatnih, 6 srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima. Uz sve te navedene medalje, Milka je na ostalim natjecanjima osvojila preko 190 medalja. Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. Godine 1976. dobila je Nagradu Grada Rijeke, 1993. odlikovana je Redom Danice hrvatske, 1995. dobila je Zahvalnicu Hrvatskog olimpijskog odbora i Povelju Grada Kraljevice. Godine 1998. dobila je Državnu nagradu za sport „Franjo Bučar“, a 2001. bila je sportašica godine u izboru Hrvatskog športskog saveza invalida. Godine 2002. uručena joj je Nagrada za životno djelo Grada Kraljevice. Jedna je od osnivačica Športskog društva paraplegičara 'Frankopan' iz Kraljevice. Godine 2014. dobila je priznanje za dugogodišnji uspješni doprinos sportu osoba s invaliditetom povodom obilježavanja 50 godina sporta osoba s invaliditetom u RH. Godine 2012. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Za kraj se jedino može ponoviti ono s početka priče o Milki – ona je uistinu bila svjetska paraolimpijska heroina. Zato draga Milka iskreno Ti hvala na svemu što si propagirajući paraolimpizam, i osvajajući medalje dala hrvatskom sportsku i hrvatskoj državi. (hoo/jg)

 

_________________________

Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i Josip Čop, uputili su brzojav sućuti obitelji Milke Milinković: „U ovim teškim trenucima, kada se opraštamo od jedne istinske paraolimpijske heroine, dopustite nam da izrazimo najdublje osjećaje sućuti zbog nenadoknadivog gubitka. Milka će ostati upamćena ne samo kao veliko sportsko ime, pamtit ćemo je i kao osobu beskonačno pozitivnog stava, koja se nikada nije predavala, koja je pomicala granice i u svakom trenutku živjela sport.“