Košarkaški Split tuguje. Nakon duge i teške bolesti, 23. siječnja u 63. godini preminuo je višegodišnji prvotimac Jugoplastike i reprezentativac  Mirko Grgin.


Rođen je u Splitu, 17. ožujka 1954. godine. Igračku karijeru započeo je u splitskoj Jugoplastici gdje je najprije igrao za mlađe uzraste, a 1972. godine debitirao je za prvu momčad, čiji je standardni prvotimac do 1980. godine, kada odlazi iz Splita i jednu sezonu nastupa u Olimpiji iz Ljubljane. Po povratku kući nekoliko sezona igrao je za Košarkaški klub Solin.

U dresu „žutih“ s Gripa Mirko se naosvajao trofeja. Dio je momčadi koja je 1977. godine osvojila trostruku krunu, titulu i kup Jugoslavije, kao i Kup Radivoja Korača.

Isto tako u dresu Jugoplastike, Grgin je osvojio jugoslavenski kup 1972. i 1974., kao i Kup Radivoja Korača 1976. Igrao je Grgin i u finalu Kupa prvaka 1972., i Kupa pobjednika kupova 1973. godine.

Nastupio je Grgin 27 puta za A reprezentaciju Jugoslavije, i 14 puta za mladu. U mlađim uzrastima reprezentacije bivše države, pod trenerskom palicom Mirka Novosela, zajedno sa Kićanovićem, Žižićem, Delibašićem i drugima bio je dio momčadi kadetske reprezentacije Jugoslavije koja je 1971. u talijanskoj Goriziji postala prvak Europe.

Mirko Grgin, je kao čovjek bio vrlo miran, tih, povučen, vrlo samozatajan. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu. Više godina zbog teške bolesti, bio je prikovan uz invalidska kolica, ali usprkos teškoj bolesti, interesirao se za rezultat svog kluba, do posljednjeg treniutka živio je sa svojim žutima.

Završiti ću ovaj tekst riječima velikog Mirka Novosela, koji je je rekao o Mirku: „Grgin je vrlo pametan mladić i odličan košarkaš, takve igrače treneri najviše vole.“  (hoo/jg)