IN MEMORIAM: Željko Drakšić (1961. – 2016.) - U srijedu, 7. prosinca nakon teške bolesti u 56. godini života preminuo je Željko Drakšić, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza. Drakša, kako je zvan u košarkaškim krugovima rođen je 23. kolovoza 1961. godine u Dugoj Resi. Srednju geodetsku školu završio je u Zagrebu 1980., gdje i diplomirao 1987. godine na Geodetskom fakultetu. Bio je direktor Ureda za katastar u Dugoj Resi, od 1987. do 1999., kada je postao glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza koju je dužnost obnašao do svoje prerane smrti. 

Cijeli svoj život posvetio je košarci. Bio je igrač u dugoreškom Poletu, a potom u Željezničaru iz Karlovca, od 1984. do 1988. godine. Nakon atktivnog igranja bio je košarkaški sudac i tajnik Košarkaškog saveza Karlovačke županije. Još je bio i opunomoćenik u Prvoj Hrvatskoj košarkaškoj kao i regionalnoj ligi, te kontrolor.

Kao čovjeka koji je živio košarku, rad je bio prepoznat u sportskoj administraciji i u krovnoj košarkaškoj organizaciji FIBA-i, te je od 2014. godine bio član najvišeg tijela Boarda FIBA Europe, kao i član komisije za natjecanja FIBA Europe koju je obavljao deset godina.

Obnašao je i dužnosti u Hrvatskom olimpijskom odboru, gdje je između ostalog bio i član Komisije za razvoj sporta i Etičkog odbora, kao i član povjerenstva za sustav natjecanja Hrvatskog olimpijskog odbora,
Posljednji ispračaj Željka Drakšića biti će u petak u 11, 30 sati na groblju Jambol u Karlovcu. (hoo/jg)

 

Povodom smrti Željka Drakšića, na svom facebooku oglasio i kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije Roko Leni Ukić:  "Taman nakon utakmice zatekla me tužna vijest. Naš dugogodišnji tajnik i prijatelj Željko Drakšić izgubio je svoju životnu bitku. Sve ove godine otkako sam u reprezentaciji na sve se načine trudio širiti svoju pozitivu koju je živio do posljednjeg dana...

U ime svih mojih kolega iz reprezentacije, koje je vijest jednako pogodila, izražavam najdublju sućut obitelji.
Pozdrav Drakša, hvala ti na svemu!

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) -  Predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop izrazili su u ime hrvatske olimpijske obitelji duboku sućut Hrvatskom košarkaškom savezu i njegovoj obitelji. "Nedostajat će nam čovjek koji je sav svoj osobni ljudski, karakterni, stručni i društveni potencijal stavio u službu košarke i olimpijskog pokreta, nacionalnog i međunarodnog. Bio je dosljedan načelima znanja, suradnje i timskog radu u našoj obitelji. Laka mu hrvatska zemlja."