Zagreb, 22. rujna 2016. - Od posljedica prometne nesreće u ponedjeljak 19. rujna u 84. godini života preminuo je Marijan Pasarić legendarni košarkaški trener i dobitnik najveće Nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek za životno djelo 2012. godine.


Za ovog istaknutog sportaša, trenera i sportskog djelatnika može se bez pretjerivanja reći da je bio košarkaška legenda u pravom smlislu riječi. Bio je instruktor Košarkaškog saveza Hrvatske za žensku košarku. Više desetljeća vodio je brojne mlađe selekcije ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, a pune 24 godine bio je izbornik A ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije. U Zagrebu je najviše radio sa ŽKK Montmontaža. Bio je Viši košarkaški trener, koji se košarkom počeo baviti davne 1946., da bi prvi put nastupio 1947.


Godine 1978. osvojio je Kup Jugoslavije sa zagrebačkim košarkašicama čime je prekinuo dominaciju beogradskih klubova. Bila je to sjajna generacija u kojoj se dominirale Mira Bjedov, Sanja Ožegović, Marijana Bušljeta, Jasna Pepeunik..., a sa zagrebačkim košarkašicama igrao je u sezoni 1975./76., finale Kupa Liliane Ronchetti.


Bio je i priznati košarkaški sudac, stručnjak s brojnim priznanjima. Prvi je u Zagrebu uveo košarku u programe osnovnih škola...


Kratko rečeno istinska legenda hrvatske košarke i jedna od najvećih u ovom dijelu Europe.

(Hoo/jg)


Komemorativni skup održati će se u ponedjeljak 26. rujna 2016. godine u 11.30 sati u prostorijama Sportskog saveza grada Zagreba, Savska cesta 137/-1, a posljednji ispraćaj Marijana Pasarića bit će također u ponedjeljak, 26.09.2016. godine,. u 14 sati na Mirogoju.