Još jedna legenda dalmatinskog sporta otišla je u vječnost. U Zadru je 22. siječnja u 73. godini života preminuo legendarni košarkaš Zadra i reprezentativac Bruno Marcelić. Rođen je u Zadru 23. srpnja 1943. godine. Prema vlastitom priznanju u košarku ga nije doveo nitko, već je došao sam.


Svakog dana idući u školu prolazeći pored Jazina, koje su tada bile otvoreno igralište, počeo je osjećati strart prema tom sportu. Bio je to kako je govorio Bruno neodoljiv magnet pa je znao nekada po cijeli dam provoditi na tom igralištu.
Kad je Jerko Guštin 1959. dobio zadatak da sastavi i vodi juniorsku momčad uzeo je i Bruna. Te godine na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Slavonskom Brodu, Marcelić je bio najbolji igrač i prvi strijelac turnira pa je odmah priključen prvome sastavu Zadra.
Ukazanu priliku Marcelić je odmah iskoristio, vrlo brzo ustalio se u momčadi svog Zadra, čiji dres nosi do 1975. godine. U tom razdoblju bio je dio legendarne momčadi iz Jazina predvođene legendarnim i neponovljivim Krešimirom Ćosićem i Pinom Giergijom, koja je 1965., 1967., 1968., 1974. i 1975. godine osvojile titule prvaka Jugoslavije, kao i jugoslavenski kup 1970. godine.


Bruno Marcelić bio je izvanredan šuter i brz igrač, a u sjećanju ljubitelja košarke ostao je po nizu odlično odigranih utakmica.
Od brojnih utakmica u dresu Zadra, Bruno je kao najteže isticao one protiv slavnog Reala iz Madrida. Ipak bila je to „velika" generacija iz Jazina, pred kojom je padao i slavni „kraljevski klub". Bilo je to vrijeme kada je Zadar gotovo redovito pobjeđivao sve velike momčadi. Najveći uspjeh na europskoj sceni ostvaren je 1968. godine kada su igrali polufinale Kupa europskih prvaka. Od najvećih utakmica u karijeri Bruno je isticao o ožujku 1968. pobjedu u Zadru, nad Simenthalom sa 90:66, zatim u Chietiju nad Realom koji je tada imao u momčadi čak pet Amerikanaca, ali je ipak Zadar osvojio turnir, ili ona u Bilbaou nad međukontinentalnim prvakom Fidesom iz Napulja, kada je Zadar isto tako osvojio turnir. Marcelić je posebno bio ponosan na pobjedu na navedenom turniru u Chieti, jer je uvršten u najbolju petorku turnira uz epitet - „El migliore".


Nastupao je Bruno Marcelić i za košarkašku reprezentaciju Jugoslavije. Najveći uspjeh ostvario je na Mediteranskim igrama 1963. godine, u Napulju, kada je bio dio momčadi koje je u tada velikoj konkurenciji osvojila brončanu medalju.
U svom Zadru Bruno Marcelić, okušao se i kao trener. Bilo je to 1985. godine kada je bio trener prve momčadi, nakon što je prije toga pet godina bio pomoćnik Pinu Giergji. Te 1985. godine, Zadar je na kraju sezone osvojio treće mjesto, a Macelić je Vlađi Đuroviću, ostavio momčad koja će sezonu kasnije u Zadar donijeti titulu prvaka Jugoslavije. Nakon toga Marcelić je 1987. godine bio trener Šibenke.
Oni koja ga se kao igrača sječaju u pamćenju će im svako ostati njegov specifični precizan „dvoručni" šut gotovo redovo sa udaljenosti od 8-9 metara, kada današnja trica nije bila u košarkaškim pravilima.


Od trenera rado je isticao sve svoje zadarske učitelje Enza Sovittzija, Željka Troskota, Đorđa Zdrilića, Trpimira Lokina...Za svoje košarkaške uzore rado je isticao iznad svih Pina Gjergju, pa velikog Ivu Daneua, od stranaca najviše je cijenio Realove legendu Emilia Rodrigueza.


Marcelić je znao je igračka karijera samo prolazno razdoblje u njegovu životu, pa se okrenuo i fakultetu, gdje je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste.


I, za kraj. Bruno je u dugoj igračkoj karijeri dobio mnoge komplimente stručnjaka, a svakako je najveća ona realovca Lolo Sainza 1968. Kada su gospodina Saiza upitali koga se najviše boji u redovima Zadra, svi su očekivali da će kazati Giergie i Ćosića, no on je ispalio ime – Bruna Marcelića, obrazloživši: „Nikada nisam vidio igrača s bržim i efikasnijim protunapadom. Naši igrači ne stignu još doći u svoj reket, a Marcelić je već sa 9 – 10 metara postigao koš. Nemoguće ga je zaustaviti." To je poslije govorio i Ivo Daneu. Zar treba više od toga.

Sahrana Bruna Marcelića biti će u ponedjeljak 25. siječnja u 13 sati na Gradskom groblju u Zadru. (Jurica Gizdić)