U Zagrebu, je 4. rujna 2015. u 76. godini preminuo poznati vaterpolski vratar i vaterpolski dužnosnik međunarodnog ugleda Jakov Matošić.  Rođen je u Splitu, 3. svibnja 1940. godine. Vaterpolsku karijeru započeo je u splitskom Jadranu, potom je bio vaterpolista Mornara, a po odlasku u Zagreb bio je vratar Mladosti i Medveščaka.

S Jadranom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije 1957., godine, čija vrata čuva do 1960. a potom je dio pobjedničke momčadi Mornara 1961.čiji gol čuva do 1964. kada odlazi u Zagreb. Po dolasku u Zagreb s Medveščakom je 1966. godine osvojio zimsko prvenstvo države. Jednu sezonu proveo je u Mladosti gdje je bio pričuva Karlu Stipaniću, da bi se 1972. vratio u Medveščak, u kojemu je 1975. završio karijeru. Ubilježio je i nekoliko nastupa za juniorsku reprezentaciju. Bio je vrlo istaknuti vaterpolski sudac i potom dužnosnik. Već pri kraju karijare položio je ispit za suca, a zatim je od 1975. godine bio međunarodni vaterpolski sudac, a potom i opunomoćenik. Dva puta sudio je finale tadašnjeg Kupa europskih prvaka.

Od 1990. godine Jakov Matošić bio je član Europskog vaterpolskog saveza (EWPC), bio je i dugogodišnji član LEN-a (Europskog upravnog tijela za vodene sportove) i njihov opunomoćenik do 2012. te član Tehničke komisije Svjetske vaterpolske federacije. Vrlo veliku ulogu Jakov Matošić je odigrao prigodom razdruživanja Hrvatskog vaterpolskog saveza, od Vaterpolskog saveza Jugoslavije 1991. godine. 

Bio je prvi glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, od 1990. koji navedenu dužnost obnaša do 2003. godine. U tom razdoblju hrvatski su vaterpolisti osvojili srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti.
U skladu sa tada važećim Statutom FINA-e, tri hrvatska saveza Plivački, Vaterpolski i Savez skokova u vodu – izrazila su volju i želju da se međusobno udruže u Hrvatsko plivačko udruženje. Osnivačka Skupština održana je u Zagrebu, 27. prosinca 1991. gdje je Jakov izabran za glavnog tajnika. Jakov Matošić obnašao je i dužnost predsjednika Međunarodne komisije Hrvatskog vaterpolskog saveza, a od 2003. do 2010. i dužnost glavnog tajnika Medveščaka. Uporedo sa sportskom izgradio je i akademsku karijeru diplomiravši na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
(Jurica Gizdić)