U Splitu je 20. prosinca u 82. godine preminuo poznati veslač splitskog Mornara i olimpijac Zdenko Bego. Rođen je u Splitu, 12. veljače 1933. Sa veslanjem je je započeo prije Drugog svjetskog rata u splitskom Gusaru. Poslije rata jedan je od osnivača Veslačkog kluba Mornar 1949. Povijest ga pamti kao izuzetnog kormilara, a poslije trenera i profesora, jer je kao što je poznato Bego završio Pedagošku akademiju – smjer biologija.


U Gusaru je Bego veslao i prvih godina nakon Drugog svjetskog rata, a onda je nakon prvenstva države u Osijeku, 1948. odlučio promijeniti sredinu. O svom prijelazu je za monografiju Športskog društva Mornar, autora Marija Garbera izjavio: „Naš prelazak iz Gusara u Mornar nije bio nikakva revolucija ali u svakom slučaju je bio preokret. I kad gledaš s današnje perspektive u tome je bilo nečeg romantičnog, malo se u svemu tome mistificitalo.
Bego se sjećao Gusara gdje je kao dječak veslao u gigove, specijalne čamce preklopne građe koji su bili uži od onih četveraca za učenje, koje se zvalo četvorka. ..A onda se počela osnivati sekcija veslanja pri Domu JRM. Sekcija je bila zamišljena kao sportsko stjecište za sve sportski nadarene vojnike. Tako je Mornareva veslačka sekcija bila sve jača kao mala reprezentacija i naravno gdje bi god došli sve bi "pomeli".


Kao kormilar Bego je sudjelovao na brojnih domaćim i inozemnim regatama, gdje su „mornarevci" redovito postizali odlične rezultate. Zdenko Bego, kao kormilar u Mornarevu osmercu sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju, pod vodstvom legendarnog trenera Luke Marasovića.  Pogreb proslavljenog Mornareva veslača u ponedjeljak je na splitskom Lovrincu. (hoo/jg)