ZAGREB, 16. ožujka 2009. – Nakon duge i teške bolesti jutros je u 70. godini umro istaknuti sportski novinar i TV komentator Boris Mutić.

ZAGREB, 16. ožujka 2009. – Nakon duge i teške bolesti jutros je u 70. godini umro istaknuti sportski novinar i TV komentator Boris Mutić.

Rođen je 31. listopada 1939. u Karlovcu, a diplomirao je na Fakultetu za tjelesni odgoj Sveučilišta u Zagrebu, u prvoj generaciji studenata tadašnjeg DIF-a.

Novinarstvom se počeo baviti na posljednjoj godini studija, 1964., nakon slučajnog susreta s tadašnjim glavnim urednikom Televizije Zagreb, Markom Vojkovićem i poziva da upotpuni sastav sportske redakcije. Od 1966. je profesionalni novinar, a od 1976. do 1986. urednik sportske redakcije.

Uz Žarka Susića, i Mladena Delića izvješćivao je s najviše olimpijskih igara - 13 (šest ljetnih i sedam zimskih). Javljao se sa šest svjetskih nogometnih prvenstava (od Njemačke 1974. do SAD-a 1994.), osam svjetskih prvenstava u gimnastici, osam svjetskih prvenstava u skijanju... Izvješćivao je i sa dvadesetak europskih prvenstava u raznim sportovima.
Igrao je košarku u zagrebačkoj Industromontaži, te bio atletičar Dinama (skok u vis i troskok).

Sportskim novinarstvom bavio se i nakon odlaska u mirovinu kada je napisao knjigu "Hrvatski športaši na zimskim olimpijskim igrama", a prije nešto više od dva mjeseca još je aktivno sudjelovao u prijenosu slalomskih utrka za Svjetski kup sa Sljemena.

Dobio je godišnju Nagradu Milan Milanović, te Zlatno pero Društva novinara Hrvatske (1997.) za prijenose s Olimpijskih igara u Atlanti, te nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za TV novinarstvo 1996. godine.
Povodom smrt Borisa Mutića, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, glavni tajnik Josip Čop i član MOO-a Antun Vrdoljak, uputili su brzojav sućuti obitelji Mutić:
„Povodom velikog gubitka koji Vas je zadesio smrću gospodina Borisa, u ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, upućujemo Vam iskrene izraze sućuti.

Hrvatsko sportsko novinarstvo izgubilo je vrsnog novinara, komentatora i poznavatelja hrvatskog i sveukupnog svjetskog sporta i olimpijskog pokreta. Ostavio je nemjerljiv doprinos u hrvatskom sportskom novinarstvu kojem je nesebično davao cijelog sebe. Svojim radom, zalaganjem i odnosom prema sportu, novinarstvu, kolegama i sportašima, bio je i ostat će uzor mnogim mladim novinarskim naraštajima.“