Olimpijska obitelj - In memoriam

Split, 31. srpnja 2019. - U utorak (30. srpnja) u Splitu je u 91. godini života preminuo Ivo Lipanović, najstariji hrvatski olimpijac i posljednji hrvatski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu. Ivo Lipanović rođen je u Orebiću, na poluotoku Pelješcu, 18. kolovoza 1928. godine. Bio je sudionik  prvih olimpijskih igara održanih nakon Drugog svjetskog rata, u Londonu 1948. godine. Za monografiju HVK Gusar, autorice Herce Ganza Čaljukušić, Lipanović je govorio o svojim počecima u Gusaru. „Čim su stale padat bombe, pokupilo je nas zanatlije 1945. godine, pa nas svako malo slalo popravljat srušene, a važne objekte" - prisjećao se šjor Ivo, inače stolar po zanatu, čije su 'zlatne ruke' brzo došle do izražaja u dva pravca."

Zagreb, 23. svibnja 2019. - Nakon duge i teške bolesti, u Zagrebu je u 78. godini života preminuo Zlatko Škorić, proslavljeni nogometni vratar i hrvatski olimpijac, sudionik Igara 1964. godine u Tokiju. Rođen je 27. srpnja 1941. godine u Zagrebu, a sportsku karijeru započeo je u zagrebačkom Elektrostroju 1955. godine. Mlad i iznimno talentiran brzo je napredovao pa je tako zapeo i za oko stručnjacima zaduženim za pronalaženje i otkrivanje nogometnih talenata.

Zagreb, 30. travnja 2019. - Legendarna hrvatska kuglačica Štefica Krištof preminula je 29. travnja u Zagrebu u 83. godini života. Rođena je 16. kolovoza 1936. godine u Zagrebu. Bila je članica zagrebačkih kuglačkih klubova: Tekstilac, Mladost i Trešnjevka. Višestruka je prvakinja Jugoslavije i Hrvatske u kuglanju. Za najbolju sportašicu Hrvatske proglašena je dva puta, jednom je bila najbolja sportašica Jugoslavije, a četiri puta - najbolja sportašica Grada Zagreba. Iako po struci nastavnica, radila je kao višegodišnja glavna tajnica Hrvatskog kuglačkog saveza. Zanimljivo je istaknuti da je prije kuglanja Štefica aktivno igrala košarku.