Zagreb, 31. ožujka 2022. - Na zahtjev šefa Misije hrvatske delegacije na ovogodišnjim Mediteranskim igrama u Oranu (25. lipnja - 5. srpnja) dogovoren je sastanak s alžirskim veleposlanikom u Republici Hrvatskoj. U ime HOO-a sastanku su nazočili inicijator susreta Damir Šegota i hrvatska članica Izvršnog odbora MOMI-ja Ljiljana Ujlaki Šubić. Primio ih je veleposlanik, Nj. E. Mokhtar Amine Khelif, a s njim u društvu bila je i opunomoćena ministrica Rachida-Fouzia Saada.

Damir Šegota upoznao je veleposlanika s ukupnim brojem članova hrvatske delegacije za MI 2022., informiravši ga i o sportovima u kojima će hrvatski sportaši sudjelovati u Oranu. Razgovaralo se o izdavanju viza i o aktualnim epidemiološkim mjerama za ulazak u Alžir. Nj. E. Mokhtar Amine Khelif obećao je da će u pogledu viza njihovo Veleposlanstvo maksimalno izići u susret kako bi taj proces bio što brži i efikasniji. Predstavnici Veleposlanstva zamolili su da ih Hrvatski olimpijski odbor najkasnije do 15. travnja izvijesti o uključenju naših predstavnika u program kulturnih svečanosti koje će biti organizirane tijekom Igara u Oranu. Naime, pozvana je jedna hrvatska folklorna plesna skupina radi sudjelovanja na Međunarodnom kulturnom festivalu folklornih plesova, koji će se održati od 30. lipnja do 5. srpnja 2022. godine. U sklopu istog događaja prigoda je i za međunarodnu promociju jednog hrvatskog likovnog umjetnika, čije bi djelo trebalo biti uvršteno u izložbeni postav. Troškove boravka u Oranu plesne skupine i umjetnika snosi alžirska vlada.

Ova godina je neobično važna za Alžirsku Narodnu Demokratsku Republiku jer se 5. srpnja obilježava 60. obljetnica državne neovisnosti, a nešto kasnije, 15. listopada, obilježit će se i 30.obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između naše dvije prijateljske zemlje. (hoo/ljuš)