Oran, 12. ožujka 2022. - U alžirskom Oranu, gradu domaćinu XIX. Mediteranskih igara, održana je sjednica Izvršnog odbora Međunarodnog odbora Mediteranskih igara (MOMI), u čijem radu je sudjelovala i hrvatska članica tog tijela, voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju, Ljiljana Ujlaki Šubić. Sjednici su prethodili sastanci Komisije za koordinaciju MI Oran 2022. s Organizacijskim odborom Mediteranskih igara. 

Na sastanku su podnesena izvješća o nadolazećim MI u Oranu te o Mediteranskim igrama na plaži 2023. na Kreti. Jedna od važnih tema o kojima se raspravljalo je izdavanje viza za sudionike Mediteranskih igara. Prijedlog Organizacijskog odbora je da se vize izdaju u zemljama s diplomatskim predstavništvima, a po dolasku u zračne luke u Alžiru svim sudionicima koji u svojim zemljama nemaju diplomatska predstavništva. Što se tiče novih sportskih objekata, njihov završetak je pri kraju (89%), a 10 objekata je potpuno završeno i spremno za probna natjecanja koja su planirana za drugu polovicu ožujka i tijekom mjeseca svibnja. Svjetski hrvački savez uključio je Mediteranske igre u svoj sustav rangiranja što će omogućiti hrvačima da dobiju dodatne bodove za kvalifikaciju za OI u Parizu 2024. Na sastanku je ratificiran sastav Komisija MOMI-ja za razdoblje od 2022. do 2024. godine. Važno je napomenuti da je 20 od 26 zemalja mediteranskog pokreta podnijelo svoje kandidature. Članicom Etičke i pravne komisije postala je HOO-ova voditeljica poslova statusnih pitanja sportaša Matea Horvat, a predsjednicom Komisije za solidarnost, kulturu i obrazovanje Ljiljana Ujlaki Šubić. Po završetku sastanka Izvršnog odbora, održan je zajednički sastanak s Organizacijskim odborom Mediteranskih igara Oran 2022. godine.

U Oranu je tom prilikom boravio i veleposlanik RH u Alžiru Ilija Želalić, kako bi se upoznao s pripremama za Igre i posjetio sportske objekte. Iako su Mediteranske igre trebale završiti 5. srpnja 2022. na 60. obljetnicu nezavisnosti Alžira, na zahtjev predsjednika Alžirske Narodne Demokratske Republike, svečanost zatvaranja održat će se 6. srpnja. (hoo)

 

HOO čestita svojim djelatnicama Matei Horvat i Ljiljani Ujlaki Šubić na članstvu u komisijama MOMI-ja!