Zagreb, 8. ožujka 2022. - Izaslanstvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), predvođeno predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Sinišom Krajačem, boravilo je u utorak na prijamu u ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu. Ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Vasilj Kirilič, u srdačnom je razgovoru zahvalio predstavnicima HOO-a na svemu što čine za ukrajinske sportaše i sportašice koji su, uslijed ratnih strahota, prisiljeni napustiti domovinu. 

Organizacija pomoći ukrajinskim sportašima bila je i dominantna tema sastanka u ukrajinskom veleposlanstvu. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je veleposlanika Kiriliča kako će se, prema odluci Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO), ukrajinskim sportašima i sportašicama omogućiti nastavak treniranja i bavljenja sportom u bilo kojoj državi članici EOO-a, pa tako i u Hrvatskoj. Glavni tajnik HOO-a Krajač najavio je da će o tome brinuti svaki nacionalni sportski savez (NSS), iz čijih sporta se jave pridošlice iz Ukrajine. Naravno, sve u koordinaciji s HOO-om.

Prvi su to učinili jedriličari, koji su ukrajinskim kolegama na natjecanju u Hrvatskoj u vrijeme početka ratnih zbivanja u njihovoj domovini, omogućili ostanak u Kaštel Lukšiću. Javili su se i drugi NSS-ovi, izrazivši spremnost za prihvat ukrajinskih sportaša. To je mogla potvrditi i savjetnica glavnog tajnika HOO-a, ujedno i HOO-ova koordinatorica za pomoć ukrajinskim sportašima Mia Baćić, koja je uz predsjednika Matešu i glavnog tajnika Krajača, nazočila sastanku u ukrajinskom veleposlanstvu. 

Ukrajinski veleposlanik, Nj. E. Vasilj Kirilič, srdačno je zahvalio na izrazima potpore i solidarnosti HOO-a, kao i svih građanki i građana Republike Hrvatske prema njegovu narodu. (hoo)