Peking, 28. veljače 2022. - Uoči 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske ugledne kineske novine China Daily objavile su na naslovnoj stranici svog globalnog izdanja osvrt  predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše na odnose dviju država u tom razdoblju. Naslov je vrlo znakovit: "Kinesko-hrvatske veze vrlo brzo su procvjetale". Tekst se nastavlja na 3. stranici pod naslovom: "Iznimna suradnja na raznim poljima".

 

Jednako tako, tekst komentara u integralnoj je verziji objavljen i na web stranici China Dailyja:

https://www.chinadaily.com.cn/a/202202/28/WS621c21d3a310cdd39bc892ff.html

 

Tekst čelnika HOO-a u hrvatskom prijevodu: 

 

Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora / veljača 2022.

 

Diplomatski odnosi između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske uspostavljeni su u svibnju 1992. godina, a 30 obljetnica od uspostave diplomatskih odnosa dobra je prilika za rezimiranje razvoja i napretka u odnosima između dviju zemalja.
Jedno od područja koje dobro reflektira konstantan pozitivan razvoj međunarodnih odnosa Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske je primjerice područje sporta i stalan razvoj i napredak naših odnosa u tom području.
Razvoj tih odnosa možemo pratiti kroz godine, pri čemu je posebno zanimljiva 2003. godina kada je potpisan Sporazum o suradnji između nacionalnih olimpijskih odbora Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske. Od tada pratimo intenzivan razvoj naših odnosa na tom području.
Izuzetno uspješna organizacija Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine dala je dodatni zamah razvoju odnosa pri čemu je posebno značajan tada potpisan Sporazum o suradnji između Beijing Sport University (BSU) i Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Tim Sporazumom otvoreno je novo poglavlje u suradnji koje osim suradnje na području sporta obuhvaća i suradnju na području visokog školstva i znanosti, uključujući i razmjenu profesora i studenata. Ovaj iznimno uspješan proces traje do danas tako da i danas kineski studenti pohađaju poslijediplomski studij na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Ovaj iskorak rezultirao je potpisom još jednog sporazuma o suradnji ovog puta između BSU i Sveučilišta u Zagrebu prilikom posjete čelnika BSU-a Zagrebu naredne godine. Potpisan Sporazum ujedno prvi potpisan sporazum o suradnji između dva sveučilišta Kine i RH, a značio je daljnji iskorak u suradnji na području visoko školstva i znanosti, puno šire od same suradnje na području sporta.
Uz veliki broj sportaša i trenera koji su temeljem spomenutih sporazuma bili i jesu danas u Kini ili u Hrvatskoj ova suradnja odražava visok stupanj prijateljstva i suradnje između dviju država.
Kao posebno interesantan ishod suradnje moram spomenuti nastup rukometne momčadi BSU-a u regionalnoj SEHA (South East Handball Association) rukometnoj ligi koja se igra na području srednje i jugoistočne Europe što je jedinstven slučaj u Europi da se jedna u cijelosti kineska sportska ekipa regularno natječe u nekom sportu u Hrvatskoj.
Dugotrajna suradnja koja se, kao što sam spomenuli, proširila na visoko školstvo i znanost rezultirala je i izuzetnom suradnjom u visokom školstvu.
Tako primjerice najbolji hrvatski privatan fakultet Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) ima danas potpisane ugovore o suradnji te razmjeni profesora i studenata sa osam (8) kineskih sveučilišta.

Ovako dobri odnosi morali su se odraziti i na ekonomsku sferu stoga su kineske kompanije sve više prisutne u Hrvatskoj. Primjerice kineska kompanija China Road and Bridge Cooperation (CRBC) upravo dovršava najveći infrastrukturni projekt u Republici Hrvatskoj kojim se povezuje teritorij Republike Hrvatske te se može svrstati među najveće građevine toga tipa izgrađene u Europi tijekom ovog stoljeća - Pelješki most.
Kineske kompanije aktivne su i u sektoru obnovljivih energija pa je upravo ovih dana puštena u pogon vjetroelektrana snage 156 megawata iznad grada Senja vrijednosti 230 milijuna eura, a koji je izgradila kineska tvrtka Norinco International Cooperation Ltd., što koja predstavlja najveću kinesku investiciju u Republici Hrvatskoj do sada.
Gledajući i analizirajući sve što se dogodilo na ovim i drugim područjima tijekom ovih 30 godina suradnje dviju država možemo samo ustvrditi da se radi o izuzetnom primjeru suradnje temeljenom na poštivanju i međusobnom uvažavanjem partnera, što je primjer suradnje između država neovisno o veličini, geografskoj poziciji ili ekonomskoj snazi.

 

PDF_NASLOVNICA CHINA DAILYJA S DIJELOM MATEŠINA TEKSTA

PDF_DRUGI DIO TEKSTA UNUTAR TISKOVINE