Zagreb, 7. srpnja 2021. - Pjesnik i glumac Enes Kišević pobjednik je natječaja haiku poezije "Prema suncu - ususret Olimpijskim igrama u Tokiju", a nagrada mu je uručena na svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin koju su priredili Hrvatski olimpijski odbor (HOO) i Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Natječaj je raspisan i proveden u proljeće ove godine, a HOO i DHK imali su pri njegovoj realizaciji svesrdnu partnersku potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, koje je u njemu prepoznalo izravan čin povezivanja japanske i hrvatske kulture. 

Domaćini svečanosti u Westinu bili su predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač te predsjednik HDK-a Zlatko Krilić, a među brojnim eminentnim gostima (knjževnicima, kulturnim i sportskim djelatnicima…) bila je i japanska veleposlanica u RH Nj. E. Misako Kaji s pratnjom.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik HOO-a Mateša podsjetio je da se poezija kao umjetnička disciplina nalazila u programu Olimpijskih igara od 1912. do 1948. te da je otac modernog olimpizma Pierre de Coubertin zaslužio olimpijsko odličje upravo u poeziji.

Čelnik HDK-a Zlatko Krilić nadovezao se rečenicom da se na ovaj način poezija vraća u olimpijski program, što potvrđuje i odličan odaziv na natječaj, s više od 300 prijavljenih radova.

Nazočne je ponajviše oduševila japanska veleposlanica Nj. E. Misako Kaji, pročitavši govor na hrvatskom jeziku.
- Hrvatska je nakon Japana i SAD-a treća država po broju ljubitelja haiku poezije. Možemo reći da je Hrvatska supersila haiku poezije, kao što je to i u sportu - zaključila je veleposlanica Kaji.

Zbog velike konkurencije proces odabira radova nije bio nimalo lagan. Nakon zaprimljenih haiku pjesama, članovi prosudbenog povjerenstva u sastavu: Drago Štambuk (predsjednik), Nikola Đuretić i Yutaro Nishida, kulturni ataše iz Veleposlanstva Japana u Zagrebu, izabrali su tri dobitnika novčanih nagrada za najbolje haiku pjesme. Osim Kiševića, dobitnici su još Ivan Ivančan i Tomislav Maretić. Nagrađene je pročitao i predsjednik povjerenstva, ugledni diplomat i pjesnik, hrvatski veleposlanik u Iranu Drago Štambuk koji se videovezom obratio nazočnima u Westinu.

Uz iznos od 3000 kuna (bruto), dobitnik prve nagrade ostvario je pravo i na sedmodnevni rezidencijalni boravak u Matulovom gruntu u Međimurju, dok su drugonagrađeni Ivan Ivančan i trećenagrađeni Tomislav Maretić dobili 2000, odnosno 1500 kuna u bruto iznosu.

Veliko oduševljenej izazvala je prvonagrađena haiku pjesma Enesa Kiševića, koji ju je osobno izrecitirao, a usput i je otkrio i da je njezin sadržaj izravno povezan s njegovom sportskom karijerom. Naime, u mladim danima bio je uspješan skakač uvis:

Prije skoka uvis

skakačica ljestvicu

preskače u sebi

Ostale pjesme iz natječaja, koje su zavrijedile pohvalnicu, maestralno je prezentirao prvak hrvatskog glumišta Dragan Despot. Osim njega, u kulturno-umjetničkom dijelu svečanosti sudjelovala je i operna pjevačica Marija Vidović te Jana Sienna Mikić (kći Mihaela Mikića i Ljupke Gojić) koja je otpjevala jednu pjesmu na japanskom jeziku. Dobitnicima pohvalnica, iste je uručila HOO-ova voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić, a svi nagrađeni i pohvaljeni uradci bit će objavljeni u književnom časopisu DHK-a Republika. (hoo/vk)