Zagreb, 7. travnja 2021. - Komisija za međunarodne odnose Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za mandatno radoblje 2020.- 2024. održala je konstituirajuću sjednicu online načinom. U njezinu sedmeročlanom sastavu su: Ivančica Sudac, Darko Uidl, Lidija Ćaćić Bojić, Branko Lovrić, Vedran Režić, Igor Boraska i Mladen Pavićević. 

Predsjednica Komisije u novom sazivu je Ivančica Sudac, dok je tajnicom ostala voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić. Na utemeljiteljskoj sjednici  prihvaćeno je izvješće o radu Komisije od 2016. do 2020 te Poslovnik o radu za iduće četverogodišnje razdoblje.

Istaknuta je potreba za izradom baze podataka o hrvatskim dužnosnicima na upravljačkim i savjetodavnim funkcijama u međunarodnim sportskim tijelima, a budući da je prije četiri godine takva aplikacija izrađena u HOO-u, potrebno je provesti njezino ažuriranje.

Uz aktualnosti HOO-ova Ureda za olimpijski program o ovoljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju, tajnica Ujlaki Šubić informirala je članove Komisije i o sporazuma između HOO-a i Društva hrvatskih književnika s ciljem povezivanja hrvatske i japanske kulture te promocije OI u Tokija. Provedeni natječaj haiku poezije, na koji se javilo 280 autora, samo je dokaz odlično uspostavljene suradnje sporta i kulture.

Ove godine obilježava se nekoliko važnih obljetnica - 70. godišnjica organiziranja prvih Mediteranskih igara, 50. obljetnica Europskih olimpijskih odbora (EOO), 30. obljetnica HOO-a...

Tako će Međunarodni odbor Mediteranskih igara (MOMI) obilježiti svoju 70. obljetnicu tzv. Digitalnim muzejom, u kojem će svi zainteresirani online načinom moći vidjeti i četrdesetak fotografija iz Hrvatske, tematski vezanih za MI u Splitu 1979. godine. (hoo/vk)