Lausanne, 3. rujna 2020. - Odjel Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) za odnose s nacionalnim olimpijskim odborima (IOC - NOC Relations Department) objavio je zanimljivu informaciju na temu borbe protiv manipulacije (na) sportskim natjecanjima. Istaknuto je kako su se u taj proces ozbiljno uključila dva nacionalna olimpijska odbora - Hrvatske i Litve.

Podsjetimo, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) prihvatio je Pravilnik o sprječavanju manipulacije sportskim natjecanjima jednoglasnom odlukom članova skupštine na 55. sjednici, održanoj 8. srpnja u Zagrebu. Autorica mu je tajnica HOO-ova Centra za prava u sportu i sutkinja Arbitražnog suda za sport (CAS) u Lausanni Petra Pocrnić Perica, koja je izrazila zadovoljstvo zato što je taj čin HOO-a "prepoznat kao dobra praksa“.

Na temelju preporuka MOO-a i dostavljenih nacrta dokumenata, Izvršni odbor nacionalnog olimpijskog odbora Litve na sjednici od 13. kolovoza prihvatio je Kodeks olimpijskog pokreta o sprječavanju manipulacije natjecanjima. Predstavnici Litavskog olimpijskog odbora sudjelovali su i na posljednjem webinaru IOC-INTERPOL-UNODC od 21. do 23. srpnja, na kojem su dobili temelje za napredak u svojim aktivnostima.

I hrvatski i litavski nacionalni olimpijski odbor najavili su nastavak uske suradnje s olimpijskim pokretom na sprječavanju manipulacije natjecanjima u cilju njihove potpune eliminacije iz svijeta olimpizma i sporta u cjelini. (moo/hoo/vk)