Zagreb, 14. veljače 2020. - U središnjim prostorijama HOO-a u Zagrebu održana je šesta sjednica HOO-ove Komisije za međunarodne odnose u aktualnom sazivu. Sedam nazočnih članova razmatralo je sedam točaka dnevnog reda, a predsjedavao je čelnik Komisije Igor Boraska.

U radnim materijalima, koje je priredila tajnica Komisije Ljiljana Ujlaki Šubić, dominirala je točka o prioritetima predsjedanja Hrvatske Europskom unijom u području sporta. Prioritet će biti razvoj ljudskih potencijala u području sporta, putem novih profesionalnih vještina i kompetencija za trenere kao i medije u sportu, tj. pozitivan utjecaj koji mediji mogu imati na sport. Naglašeno je da će se Hrvatska u šestomjesečnom predsjedanju usredotočiti na društvenu dimenziju sporta. Razvoj ljudskih potencijala koristit će se kao sredstvo za borbu protiv izazova u sportu i poboljšanje različitih područja kao što je uključenje invalidnih osoba i osjetljivih grupa. Borba protiv dopinga je također važan prioritet i Hrvatska će poduzeti sve potrebne mjere kako bi podržala Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) u nastojanjima da zadrži sport čistim.
Članovi Komisije dobili su informaciju da je novoimenovani veleposlanik Narodne Demokratske Republike Alžira, NJ. E. Mokhtar Amine Khelif, posjetio HOO. Tom prigodom razgovaralo se o unaprjeđenju sportske suradnje između dviju država, za koju su temelji postavljeni 2007. godine na Brijunima, kada je potpisan Memorandum o suradnji između Hrvatskog i Alžirskog olimpijskog odbora.

Jednako tako, članovi Komisije saznali su sve i o Info danu o programu Erasmus+ Sport 2020. te o održanom sastanku Odbora mladih ENGSO-a (Europske sportske nevladine organizacije) u HOO-u. U brojnim projektima Odbora aktivne su i dvije Hrvatice, a devet članova na sastanku u Zagrebu izvijestilo je i o novoj odrednici njihova djelovanja - uspostavom transkontinentalne suradnje, s Azijom (Japan) i Afrikom (Senegal).
Članovi HOO-ove Komisije podržali su Kampanja Vijeća Europe „Start to Talk“, usmjerenu protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja djece u sportu. Kampanja je dosad pokrenuta u Nizozemskoj, Finskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Hrvatskoj, a njezinim pokretanjem želi se osvijestiti važnost progovaranja o toj temi i važnost međuresorne suradnje u suzbijanju takvih pojava u sportu. (hoo/vk)