Katowice, 7. studenoga 2019. - Završnog dana 5. svjetske konferencije Svjetske antidopinške agencije (WADA) u Katowicama 35-ogodišnji Poljak Witold Banka izabran je za novog predsjednika te organizacije. Kao četvrti čelnik u dva desetljeća postojanja WADA-e dosadašnji poljski ministar sporta i turizma naslijedit će na dužnosti 78-godišnjeg Britanca Craiga Reedie, a mandat mu počinje 1. siječnja 2020. godine. Craigovi prethodnici bili su Kanađanin Richard Pound i Australac John Fahey. Za dopredsjednicu WADA-e u idućem mandatnom razdoblju izabrana je 43-godišnja Kineskinja Yang Yang, dvostruka olimpijska pobjednica u brzom klizanju na kratkim stazama iz Salt Lake Cityja 2002. godine.

Tijekom konferencije (kongresa) prihvaćen je novi svjetski antidopinški kodeks kao rezultat revizije kodeksa i standarda iz prosinca 2017. Novi kodeks, s izmjenama i dopunama o pravima sportaša, antidopinškim laboratorijama i testovima, kaznama i sankcijama, stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine.
Novi predsjendik WADA-e Witold Banka već je najavio kako namjerava povećati sredstva za borbu protiv dopinga i natjerati sve zemlje da prihvate nacionalne antidopinške programe.
- Povećat ćemo proračun WADA-e, koji je ove godine iznosio sramotnih 32 milijuna eura. To je proračun ispodprosječnog nogometnog kluba u Europi. Želim održive antidoping programe širom svijeta. Podsjećam vas da su gotovo 10 posto medalja 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riju osvojili sportaši iz zemalja u kojima uopće nije bilo programa doping kontrole ili su vrlo ograničeni. To trebamo promijeniti. Želim novi pristup laboratorijima, potrebno ih je još više. Također trebamo posvetiti više pozornosti antidopinškoj edukaciji sportaša i vratiti kredibilitet WADA-e koja mora ostati neovisna od bilo kakvog političkog utjecaja – kazao je Banka u inauguracijskom govoru.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša izabran je u novom četverogodišnjem mandatu za člana vodećeg WADA-ina tijela - Odbora utemeljitelja (Foundation Board). (hoo/vk)