Varšava, 26. listopada 2019. - Najuspješniji i najperspektivniji mladi hrvatski sportaš, 16-godišnji plivač Franko Grgić, nije dobio priznanje za najboljeg  mladog europskog sportaša 2019. godine u devetom ljetnom izdanju Nagrade Piotr Nurowski koju dodjeljuju Europski olimpijski odbori (EOO). Grgić je bio među pet finalista, ali glasovi članova skupštine EOO-a presudili su da ovogodišnja Nagrada pripadne 18-godišnjoj ukrajinskoj skakačici u vis Jaroslavi Mahučik. Ukrajinka je prije mjesec dana osvojila srebrnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu s preskočenih 204 centimetra, postavivši osobni rekord, ali i novi svjetski juniorski rekord.

Grgić je ove godine osvojio naslove svjetskog juniorskog prvaka na 800 i 1500 metara slobodnim stilom, a na 1500 metara je postavio i novi juniorski svjetski rekord te je ispunio normu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. U istim disciplinama osvojio je još dva zlatna odličja - na ljetnom Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF).

Prošlog mjeseca Franko Grgić je, skupa s taekwondašicom Kristinom Tomić, izabran za ambasadora HOO-ove kampanje Prema Suncu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. 

Franko Grgić zaslužuje sve čestitke za sjajnu 2019. godinu i ulazak u finale 9. izdanja europske Nagrade Piotr Nurowski. (hoo/vk)

Uz Grgića i Mahučik još su nominirani bili talijanska gimnastičarka Giorgia Villa, estonski biciklist Madis Mikhelis i mađarska mačevateljica Lizi Pusztai.