Zagreb, 4. rujna 2019. - Ljubaznošću Vlade RH i njezina Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a ponajviše zaslugom veleposlanika RH u Japanu Dražena Hrastića, tijekom Olimpijskih igara u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza 2020.) Hrvatski olimpijski odbor (HOO) organizirat će Hrvatsku kuću u zgradi našeg veleposlanstva u japanskoj prijestolnici. U potrazi za rješenjem projekta Hrvatske kuće u Tokiju teško je bilo pronaći adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, a onda je proradila sportsko-diplomatska sinergija koja je ishodila iznimno povoljno i praktično rješenje.

Na prijamu u nacionalnoj olimpijskoj udruzi hrvatski veleposlanik u Japanu Dražen Hrastić pojasnio je predsjedniku HOO-a Zlatku Mateši i glavnom tajniku Josipu Čopu kako će izgledati adaptacija jednog dijela Veleposlanstva za potrebe Hrvatske kuće, koja će osim za druženja i proslave uspjeha naših sportaša, u velikoj mjeri služiti i za promociju hrvatskog gospodarstva.

Veleposlanik Hrastić je izrazio uvjerenje da će, uz mala adaptacijska ulaganja, tokijska Hrvatska kuća biti vrlo funkcionalna. Osim agilnom veleposlaniku, predsjednik HOO-a Mateša zahvalio je na susretljivosti i razumijevanju donedavnoj ministrici i dopredsjednici Vlade Mariji Pejčinović Burić, kao i aktualnom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.
Sastanku su nazočili i voditelji dvaju HOO-ovih odjela - Ranko Ćetković (Marketing) te Damir Šegota (Olimpijski program), koji su nedavno boravili u Japanu i uvjerili se u praktičnost odluke o Hrvatskoj kući u sklopu zgrade Veleposlanstva RH u Tokiju. (hoo/vk)