Zagreb, 29. srpnja 2019. - Japanska veleposlanica u RH, Njezina Ekselencija Misako Kaji, uručila je u ponedjeljak hrvatskom diplomatu, liječniku i književniku Dragi Štambuku državno odličje svoje domovine. U prostorijama japanskog veleposlanstva na zagrebačkom Zrinjevcu bivši je veleposlanik Hrvatske u Japanu i J. Koreji nagrađen Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom, darom japanske vlade. Razlog je vrlo jednostavan - za iznimne zasluge u jačanju bilateralnih međudržavnih veza na području gospodarstva, kulture, sporta...

Osim što je Japancima približio Hrvatsku, posebno u turističkom segmentu, Štambuk je tijekom veleposlaničkog mandata u Japanu (od 2005. do 2010. godine) podigao i Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva u Tokamachiju, sagrađenu prema idejnim rješenjima arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine. Pečat tog vremena i izgrađenih mostova prijateljstva s Japancima ostao je do današnjih dana pa će se tako hrvatski sportaši iz šest sportova pripremati za OI u Tokiju u Tokomachiju i Kagawi.

 

Vodeći dužnosnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - čestitali su Dragi Štambuku na vrijednom priznanju:

 

Iznimnom diplomatu i velikom prijatelju, od srca čestitamo na visokom priznanju japanske vlade, u koje su, između ostaloga, utkane i zasluge za populariziranje hrvatskog sporta u prijateljskom nam Japanu. Puno uspjeha u novim diplomatskim i drugim poslovnim izazovima te nadasve dobro zdravlje!