Zagreb, 13. lipnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša primio je u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu tročlano izaslanstvo japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, a predvodila ga je nova veleposlanica, Nj. E. Misako Kaji. Glavna tema razgovora bile su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine te nastavak sportske suradnje hrvatskih sportaša i njihovih japanskih prijatelja, ponajprije iz gradića Tokamachija.

 

Predsjednik HOO-a Mateša potvrdio je da će Tokamachi ovoga ljeta, kao i tijekom iduće godine, ugostiti na pripremama brojne hrvatske sportašice i sportaše iz pet sportova - biciklizma, juda, karatea, taekwondoa i streljaštva u disciplini trap, što će im bitno pomoći i u prilagodbi za Igre u Tokiju. 

Nj. E. Misako Kaji izjavila je da Tokio s nestrpljenjem iščekuje dolazak sportaša iz cijelog svijeta, među kojima Hrvati zauzimaju posebno mjesto prema popularnosti u Japanu. S divljenjem je govorila o našim sportskim uspjesima, apostrofiravši pritom majstora borilačkih vještina Cro Copa i tenisača Marina Čilića. Japanske goste ugodno je iznenadila i brojka od više od 100 olimpijskih kandidata u 18 sportova, koliko ih je trenutačno u HOO-ovu Olimpijskom programu Tokio 2020. sa željom i ambicijom nastupa na ljetnim Igrama XXXII. olimpijade.
Koliko je Nj. E. Misako Kaji privržena Hrvatskoj, nakon samo mjesec dana boravka u njoj, najbolje potvrđuje želja za fotografiranjem s maramom iz asortimana tvrtke Croata, koju je dobila na dar od predsjednika HOO-a Zlatka Mateše.
Sastanku je nazočila i voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Liljana Ujlaki Šubić, a u pratnji Nj. E. veleposlanice Misako Kaji bila je prva tajnica japanskog veleposlanstva Chie Oshima te otpravnik poslova Kazumasa Miyazaki. (hoo/vk)