Zagreb, 23. svibnja 2019. - U posjetu hrvatskoj olimpijskoj udruzi boravilo je peteročlano izaslanstvo iz Južne Koreje sa svrhom promocije taekwondoa, kao i jačanja suradnje s poklonicama tog sporta u Hrvatskoj. Predvodio ga je Shin Kinam, posebni izaslanik korejskog ministra kulture, turizma i sporta. Goste iz Koreje primio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, u društvu čelnika  Korejsko-hrvatskog poslovnog kluba Zorana Horvata i bivše taekwondašice, trenerice, istaknute taekwondaške djelatnice Tamare Pradegan.

 

U realizaciji ovog sastanka posredovao je hrvatski veleposlanik u Južnoj Koreji Damir Kušen, a glavni motiv susreta je želja Svjetske taekwondo federacije (World Taekwondo) iz Seula za sportskom prezentacijom u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture iduće godine. Naime, budući da je prije tri godine potpisan sporazum o suradnji između World Taekwondoa i Sveučilišta u Rijeci, korejska vlada želi iskoristiti taj prestižni status hrvatskog grada u 2020. godini za jaču promociju taekwondoa na europskoj razini. Predsjednik HOO-a Mateša dao je potporu toj korejskoj inicijativi, a obećao im je pomoći i u ispunjavanju još jedne velike želje - dovođenja u goste Dalićevih izabranika u što skorijoj budućnosti. Shin Kinam je priopćio da se to nameće kao logičan slijed s obzirom na popularnost hrvatskih nogometaša u Južnoj Koreji.  

Naravno, osim sporta, Hrvatska je Južnoj Koreji zanimljiva za suradnju i u mnogim drugim područjima. To zorno potvrđuje i sastav izaslanstva koje je u posjetu Lijepoj našoj. U pratnji Shin Kinama bili su filmski producent Baek Hak Gi, profesorica glazbe Na Jungyoon, službena prevoditeljica Redden Soonyoung i reporter UPI-ja Lee Sang Bong. (hoo/vk)