Teheran, 29. travnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik HOO-a Josip Čop boravili su tijekom vikenda (od 25. do 29. travnja) u Teheranu kao predvodnici hrvatskog  izaslanstva u posjetu sportskim dužnosnicima u Iranu. Tom prilikom Mateša se susreo s predsjednikom Iranskog olimpijskog odbora Rezom Salehi Amirijem i ministrom za mlade i sport u iranskoj vladi Masoudom Soltanifarom, a tema je bila poboljšanje sportske suradnje dviju država. U hrvatskom izaslanstvu još su bili dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac i voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić.

Teheranski susret konkretiziran je i potpisivanjem Sporazuma o sportskoj suradnji, koji bi trebao otvoriti put ka boljoj suradnji između pojedinih nacionalnih sportskih saveza Hrvatske i Irana. Bila je to uvertira u Memorandum o razumijevanju između Iranskog i Hrvatskog rukometnog saveza, kojeg su potpisali predsjednica Iranskog rukometnog saveza Alireza Pakdel i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Tomislav Grahovac. Predstavnica domaćina istaknula je kako je Hrvatska svjetska sila u rukometu, izrazivši nadu da će Memorandum o razumijevanju pomoći poboljšanju statusa tog sporta u Iranu. Grahovac je najavio spremnost HRS-a da pomogne iranskoj federaciji u podizanju rejtinga tamošnjeg rukometa te ustvrdio da za to postoje i posebni planovi.

Budući da je u hrvatskom izaslanstvu bila je i dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak, ujedno i čelnica Hrvatskog judo saveza, u nedjelju se sastala s predsjednikom Iranskog judo saveza Arashom Miresmaeilijem. Nakon razmjene informacija i iskustava o radu nacionalnih saveza, dogovorena je buduća suradnja na području edukacije trenera te organizacije zajedničkih priprema kao i sparing-mečeva.

- Bio je to prvi službeni sastanak dvaju saveza. S obzirom na naša iskustva u organizaciji međunarodnih natjecanja i edukaciji trenera, kao i veliko iskustvo iranskih judaša u pojedinim kategorijama, vjerujem da će nam suradnja donijeti obostrane koristi - izjavila je Sanda Čorak nakon sastanka u Teheranu.

Zagreb će u srpnju ove godine još jednom ugostiti najbolje judaše na svijetu, a tom prigodom vjerojatno ćemo gledati i goste iz Irana, predvođene aktualnim svjetskim prvakom (sa SP-a u Bakuu 2018.) u kategoriji do 81 kg Saeidom Mollaeijem.

Memorandum o razumijevanju dviju rukometnih federacija, kao i dogovor o stručno-edukacijskoj suradnji dvaju judo saveza pozdravili su čelnici dvaju olimpijskih odbora - Zlatko Mateša i Reza Salehi Amiri. Otvorena je mogućnost suradnje i u drugim sportovima, primjerice - u košarci, hrvanju, wushuu...

U pratnji hrvatskog izaslanstva tijekom boravka u Teheranu cijelo vrijeme su bili predstavnici Veleposlanstva RH u Iranu, predvođeni veleposlanikom dr. Dragom Štambukom, a naše izaslanstvo sastalo se i s trenutačno najjačom "karikom" hrvatsko-iranskih sportskih veza - nogometnim trenerom Brankom Ivankovićem. (hoo/vk)