Zagreb, 16. travnja 2019. - Budući da je doputovala u Zagreb kao članica brojnog kineskog političko-poslovnog izaslanstva Hrvatskoj, utemeljiteljica, većinska vlasnica i ravnateljica tvrtke Z-Run WellTon Industry CO. LTD., Jiang Yu, posjetila je i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), gdje se s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom zadržala u jednosatnom razgovoru o mogućim ulaganjima u Hrvatskoj. Osim njih, sastanku su nazočili predsjednik i dopredsjednik CSEBA-e (Chinese Southest European Business Association) Mario Rendulić i Zvonimir Zlopaša te ekonomski stručnjak, bivši ministar turizma u Vladi RH Ivan Herak.

Obzirom da se njezina tvrtka bavi ulaganjima na širokom poslovnom području - građevina, trgovina, prehrambena industrija, nekretnine, kultura, turizam, zdravstvene usluge…, razgovaralo se o brojnim mogućnostima investiranja u Lijepoj našoj. 

Svakako najzanimljivija tema odnosila se na mogućnost oživljavanja nekadašnjeg Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, za koji je kineska investitorica pokazala zanimanje. Osim toga, u sferi njezina interesa je i zdravstveni turizam, pri čemu su spominjane atraktivne destinacije u Hrvatskom zagorju. Ipak, neskriveno oduševljenje kod Jiang Yu izazvala je Matešina informacija o suradnji Hrvatske i Kine na području sporta, posebno mogućnost da već od iduće sezone kineski vaterpolisti radi stjecanja znanja i iskustva nastupe u Regionalnoj ligi, čiji je suosnivač i Hrvatski vaterpolski savez. Kontakti su razmijenjeni, a mogućnost suradnje uistinu velika. (hoo/vk)