Zagreb, 10. travnja 2019. - Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang koji na poziv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića boravi u službenom posjetu Hrvatskoj među brojnim je  bilateralnim sporazumima iz raznih područja potpisao i onaj o sportskoj suradnji dviju država. Memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za sport Republike Hrvatske i Opće uprave za sport Narodne Republike Kine o suradnji u području sporta potpisali su zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija te veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Hu Zhaoming.

- Memorandum o suglasnosti pridonijet će promociji suradničkog odnosa u području sporta, uzajamnog razumijevanja i prijateljstva među sportašima i ljudima ovih dvaju zemalja, a njime je između ostalog predviđena suradnja u poticanju sportaša na sudjelovanje na međunarodnim sportskim natjecanjima koja će se održavati u svakoj od zemalja, kao i nacionalne sportske saveze da uspostave izravne veze s ciljem jačanja razmjene i suradnje. Također, naglašeno je poticanje razmjene i suradnje između sportskih stručnjaka u područjima natjecateljskog sporta, sporta za sve, sportske znanosti i sportske medicine te suradnje u području osposobljavanja trenera i slanja trenera u zemlju drugog sudionika radi provođenja treninga, a ističe se i suradnja u borbi protiv dopinga i drugih nesportskih ponašanja u području sporta - navodi se u objavi koja je Hini poslana iz Središnjeg državnog ureda za šport. 

Potpisani memorandum samo je nastavak odlične suradnje koju su s kineskim sportskim dužnosnicima uspostavile i pojedine članice HOO-a (nacionalni sportski savezi). Sredinom prosinca prošle godine Memorandum o suradnji, koji podrazumijeva i razmjenu trenera i sportaša, potpisao je s predstavnicima kineskog sporta Hrvatski stolnoteniski savez. (hina/hoo)