Zagreb, 17. prosinca 2018. - U trodnevnom posjetu Hrvatskom olimpijskom odboru i njegovim članicama boravilo je sportsko izaslanstvo Islamske Republike Iran. Predvodio ga je predsjednik Iranskog olimpijskog odbora Seyed Reza Salehi Amiri, a u njegovoj pratnji bili su predsjednik iranske federacije vodenih sportova Mohsen Rezvani i pomoćnik Towhid Noubakht Haghighi. Uz čelnike HOO-a, Zlatka Matešu i Josipa Čopa, svojevrsni domaćin im je bio i iranski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Mohammad Reza Sadegh.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša upoznao je goste s funkcioniranjem naše nacionalne olimpijske udruge, kao i sustava sporta u Hrvatskoj, a prvoga dana posjeta gosti iz Irana sastali su se i s predstavnicima Hrvatskog vaterpolskog saveza (predsjednik Mladen Drnasin, izvršni direktor Perica Bukić i glavni tajnik Renato Živković) te razgovarali o mogućnostima konkretne sportske suradnje. Iranci su zainteresirani za naše stručnjake koji bi edukativnim i praktičnim nastupima pridonijeli podizanju kvalitete tog sporta u njihovoj zemlji. Hrvatska strana najavila je da će razmotriti sve mogućnosti suradnje, uključujući i pripremne kampove za iranske sportaše. Otvorenost za suradnju jednako tako je pokazao i Hrvatski nogometni savez. Istaknuto je kako su hrvatski treneri dosad ostavili duboki trag u iranskom nogometu (posebno je aspostrofiran Branko Ivanković), ali da se na tom području može napraviti i više. Predsjednik HNS-a Davor Šuker poklonio je gostima iz Irana dresove hrvatske reprezentacije.

Iranci su svjetska velesila u borilačkim sportovima i to je područje u kojem bi Hrvatska imala što naučiti od njih. Vodeći dužnosnici hrvatskih sportskih saveza - Sanda Čorak (judo) i i Vladimir Bregović (hrvanje) te dopredsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Franjo Prot, iskazali su želju za unaprjeđenjem spomenutih sportskih vještina na temelju iranskih iskustava. I tu bi najkonkretniji vid suradnje bila razmjena trenerskog kadra.

Tijekom boravka u Zagrebu iransko izaslanstvo posjetilo je Kineziološki fakultet u Zagrebu te Hrvatski sportski muzej, kao i dvije sportske utakmice (vaterpolsku Mladost - POŠK i nogometnu Dinamo-Hajduk). Hrvatske domaćine Iranci su pozvali u uzvratni posjet iduće godine, a tada bi se sportska suradnja dviju država trebala još više konkretizirati. (hoo/vk)