Zagreb, 3. prosinca 2018. - Približavanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. sve više ispunjava zadovoljstvom i stanovnike japanskog gradića Tokamachija, dugogodišnjeg prijatelja Hrvatske i njezinih sportaša. Prijateljstvo je započeto uoči nogometnog Mundijala 2002. godine tijekom jednomjesečnog boravka naših nogometnih reprezentativaca u Tokamachiju povodom nastupa na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji, a ovih je dana konkretnim činom najavljen i nastavak suradnje s hrvatskim sportom.

Tijekom boravka na skupštini ANOC-a u Tokiju predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša pozvan je u Tokamachi, gdje je s gradonačelnikom Yoshifumijem Sekiguchijem potpisao sporazum o trening-kampu naših olimpijaca u sportovima za koje u Tokamachiju postoje uvjeti. A prema dosadašnjim iskustvima, živopisni gradić od oko 55 000 stanovnika u središnjem, planinskom dijelu Japana imao je potencijale za pripreme atletičara, biciklista, judaša, karataša, taekwondaša i strijelaca (trap).

- Kada vidimo ploču s imenima svih članova hrvatske nogometne reprezentacije koji su boravili u Tokamachiju 2002. godine, pa Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva iz 2012., te još i danas grad s brojnim hrvatskim obilježjima, uključujući i sveprisutne bočice s vodom; kada još i čujete da se mobiteli pojedinih gradskih dužnosnika oglašavaju taktovima Lijepe naše - shvatite koliko su nam građani Tokamachija privrženi. Malo je reći da su nam iskreni prijatelji - izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Podsjetimo, boravak „vatrenih“ za SP 2002., predvođenih tada najpopularnijim hrvatskim sportašem, a danas aktualnim predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom, ostao je u nezaboravnom sjećanju građanima Tokamachija, koji su na razne načine željeli zadržati poveznicu s Hrvatskom. To je kulminiralo deset godina kasnije, svečanim otvaranjem Kuće japansko-hrvatskog prijateljstva u neposrednoj blizini stadiona, na kojem se za SP u Japanu i Južnoj Koreji pripremala naša reprezentacija. Idejnim rješenjem arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine, uz nemjerljive zasluge tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Japanu Drage Štambuka, nastao je trajan simbol prijateljstva dvaju naroda.

Maleni Tokamachi iznova je otvorio vrata hrvatskim sportašima za pripreme, ovaj put za OI 2020. u njihovoj zemlji, takvo gostoprimstvo se ne propušta. (hoo/vk)