Zagreb, 16. studenoga 2018. - Proslavljeni splitski jedriličar, 34-ogodišnji olimpijac Ivan Kljaković Gašpić, izabran je za hrvatskog predstavnika na prestižnom međunarodnom edukacijskom programu za nove lidere u svijetu sporta (New Leaders Sport Leadership Programme).Natječaj je organizirao Finski olimpijski odbor, uz potporu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Europskih olimpijskih odbora (EOO) te nacionalnih olimpijskih odbora Irske i Litve.

Hrvatski olimpijski odbor proveo je (u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom) interni natječaj, na kojem je kontaktirano 12 olimpijaca i olimpijki, a od onih koji su prihvatili kandidaturu, najbolje referencije ponudio je Ivan Kljaković Gašpić. Popularni Bambi se, nakon uspješne jedriličarske karijere, otisnuo u poslovne (menadžerske) vode, pa je i taj podatak bitno pridonio njegovu izboru.

Među više od 50 kandidata iz 27 europskih država izabrano je po 15 sudionika i sudionica, a najpoželjniji su bili oni sa statusom olimpijaca koji su nedavno završili aktivnu sportsku karijeru, te nisu stariji od 40 godina. Nekad najbolji svjetski jedriličar u klasi Finn udovoljavao je svim potrebnim uvjetima. Izabran je u Top 15 muških sudionika, kako bi, nakon edukacije na trima radionicama i završnoj konferenciji tijekom 2019. godine, i u domovini mogao postati kreator promjena, utemeljenim na vještinama dobrog upravljanja. (hoo/vk)