Zagreb, 5. studenoga 2018. - Rumunjsko izaslanstvo, predvođeno čuvaricom rumunjske krune, Njezinim Veličanstvom princezom Margaretom, i suprugom, Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princom Raduom, boravilo je u ponedjeljak, 5. studenoga 2018. godine, na prijamu u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO).  U razgovoru s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom prevladavale su teme o ustroju i stanju sporta u dvjema državama, ali i o suradnji dvaju nacionalnih olimpijskih odbora koja je i konkretizirana Ugovorom iz 2009. godine.

Nj. V. princeza Margareta izrazila je divljenje uspjesima hrvatskog sporta, koje je u razgovoru apostrofirao čelnik HOO-a, posebno istaknuvši 10 osvojenih odličja prije dvije godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Na temu uključenosti mladih u sport, Nj. K. V. princ Radu govorio je o sudjelovanju rumunjskih mladih sportašica i sportaša u međunarodnom višesportskom projektu Gymnasiade, a s velikom pozornošću saslušao je hrvatska iskustva - Matešino izlaganje o masovnom uključivanju u sport onih najmlađih kroz HOO-ov projekt Olimpijskog festivala dječjih vrtića.

Među poveznicama hrvatskog i rumunjskog sporta spomenut je nekad uspješni rumunjski tenisač Ion Tiriac, kasnije menadžer koji je brinuo i o karijeri Gorana Ivaniševića. Mateša je napomenuo da Hrvatskoj ovoga mjeseca slijedi finale Davisova kupa s Francuskom, koja nam je pomalo postala „noćna mora“, nakon uskraćenih pobjeda u rukometu i nogometu. Gosti iz Rumunjske poželjeli su Hrvatskoj uspješan „revanš“ na teniskim terenima u Lilleu.
Hrvatsko-rumunjska suradnja na području sporta ima prostora za boljitak i na tome će u budućnosti raditi obje strane.

U pratnji Nj. V. princeze Margarete i supruga Nj. K. V. princa Radua bio je i savjetnik čuvarice krune Sarca Sebastian Traian, rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin - Mihail Gregorie, te ministar-savjetnik u istom veleposlanstvu Narcis Seiceanu. Osim glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, prijamu u HOO-u u svojstvu domaćina nazočio je i počasni rumunjski konzul u Republici Hrvatskoj Dragutin Kamenski te voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić. (hoo/vk)