Zagreb, 24. rujna 2018. - Rumunjski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Constantin-Mihail Grigorie, boravio je danas u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) u pratnji ministrice savjetnice Gabriele Matei. Prijam su im priredili predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Josip Čop.

 

U srdačnom razgovoru apostrofirano je da su odnosi dviju država na sportskom planu na visokoj razini, a temelj im je Memorandum o suradnji dvaju nacionalnih olimpijskih odbora iz 2009. godine. Naravno, nezaobilazne su bile i nogometne teme, pri čemu je Nj. E. Grigorie pohvalio nastup hrvatskih nogometaša na SP-u, otkrivši da je i sam navijao za „vatrene“. U nastavku ga je zanimalo u čemu je tajna uspješnosti hrvatskih sportaša, a predsjednik Mateša je odgovorio kako tu „nema tajne, već samo velika ljubav (Hrvata) prema sportu i bavljenje sportom od malih nogu“.  

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora ustvrdio je kako Rumunjska ima velike turističke potencijale, posebno za zimske sportove, što bi svakako trebalo bolje promovirati i u Hrvatskoj. Osvjedočio se u to, kako je rekao, tijekom odlično organiziranog Zimskog EYOF-a u Brašovu 2013. godine.

 

Rumunjsko izaslanstvo najavilo je novi susret početkom studenoga, kada u posjet Hrvatskoj (točnije - državnoj poglavarici Kolindi Grabar Kitarović) stižu rumunjska princeza Margareta i princ Radu. Najstarija kći posljednjeg rumunjskog kralja, Mihaela I., tom bi prigodom mogla sa sunarodnjacima iz Veleposlanstva posjetiti i Hrvatski olimpijski odbor. (hoo/vk)