Lausanne, 20. srpnja 2018. - Iz sjedišta Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Lausannei u Hrvatski olimpijski odbor (HOO) stigla je lijepa vijest. Taekwondašica Nikita Glasnović, koja je prošle godine odlučila promijeniti sportsko državljanstvo te nakon rodne Švedske nastupati za Hrvatsku, i službeno je stekla pravo nastupa za Lijepu našu na ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

 

U pismu naslovljenom na predsjednika HOO-a Zlatka Matešu, između ostalog, stoji da je dopis HOO-a od 3. svibnja 2018. o ispunjavanju uvjeta 23-godišnje taekwondašice Nikite Glasnović, sa zahtjevom za nastupe za Hrvatsku na OI u Tokiju 2020., razmotren i proslijeđen na odlučivanje Izvršnom odboru MOO-a. Sukladno odrednicama Olimpijske povelje, najviše kolektivno tijelo međunarodnog olimpizma pozitivno je riješilo hrvatski zahtjev, izuzevši Nikitu Glasnović od pravila trogodišnje apstinencije od reprezentativnih nastupa u slučajevima promjene sportskog državljanstva. 

 

Bivšoj trofejnoj švedskoj reprezentativki, koja je potkraj prošlog mjeseca izborila broncu za Hrvatsku na MI u Tarragoni, preostaje još samo izboriti olimpijsku normu za Tokio. A po svojoj kvaliteti i tamo bi mogla konkurirati za odličje. (hoo/vk)